ОСОБЛИВОСТІ СПІВВІДНОШЕННЯ АДАПТИВНОСТІ ТА ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.47.229348

Ключові слова:

адаптивність; адаптація; емоційний інтелект

Анотація

У статті подані результати емпіричного дослідження співвідношення показників емоційного інтелекту і адаптивності. У результаті теоретико-емпіричного вивчення проблеми з᾿ясовано, що емоційний інтелект, котрий забезпечує успішність міжособистісної взаємодії, може розглядатися як один із показників адаптивності і є важливою властивістю, котра забезпечує успішність адаптації. Виявлено, що показники емоційного інтелекту мають тісні зв᾿язки з показниками адаптивності, і ці властивості підсилюють одна одну. Емпірична частина дослідження полягала у вивченні співвідношення між показниками емоційного інтелекту і адаптивності особистості, у виявленні специфіки емоційного інтелекту в осіб з різним рівнем адаптивності. У результаті емпіричного дослідження з використанням валідного та надійного психодіагностичного інструментарію виявлено, що існують індивідуальні відмінності у проявах емоційного інтелекту в осіб, що мають різний рівень адаптивності. Методом асів та профілів було встановлено, що існують відмінності у проявах емоційного інтелекту у групах осіб, які мають різний рівень адаптивності. Емпірично встановлено, що для групи осіб з високим рівнем адаптивності загалом характерний високий рівень емоційного інтелекту, водночас група осіб з низьким рівнем адаптивності демонструє низький рівень емоційного інтелекту. Використання методу ранжування показників дало змогу встановити найбільш значущі прояви емоційного інтелекту у співвідношенні з адаптивністю. Загалом результати дослідження свідчать, що феномени, котрі вивчалися, функціонують в єдиному феноменологічному просторі і взаємно підсилюють один одного.

Посилання

Андреева, И.Н. (2012). Азбука эмоционального интеллекта. Санкт-Петербург: БХВ-Петербург.

Гоулман, Д. (2009). Эмоциональный интеллект. (А.П. Исаева, Пер.). Москва: ACT: ACT МОСКВА; Владимир: ВКТ.

Носенко, Е.Л., & Коврига, Н.В. (2003). Емоцiйний iнтелект: концептуалізацiя феномену, основнi функцii: монографiя. Київ: Вища школа.

Санникова, О.П., & Кузнецова, О.В. (2009). Адаптивность личности: монография. Одесса: Издатель Н.П. Черкасов.

Cooper, R.K., & Sawaf, A. (1997). Executive JQ: Emotional intelligence in leadership and organizations (p. XXVII). N.Y.: Grosset Putnum.

Matthews, G., Zeidner, M., & Roberts, R.D. (2004). Emotional intelligence: Science and myth. Cambridge, MA: MIT Press.

Salovey, P., & Mayer, J.D. (1990). Emotional intelligence. Imagination, Cognition, and Personality, 9, 185‒211.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-07