ЗМІСТ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ВИМУШЕНИМ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ ЩОДО ПЕРЕБУДОВИ ЦІННІСНО-СМИСЛОВИХ СКЛАДОВИХ ОБРАЗУ СВІТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.47.229350

Ключові слова:

вимушена міграція; переселенці; психологічне консультування; образ світу; ціннісно-смислова сфера

Анотація

У статті аналізується зміст психологічної допомоги переселенцям у контексті зміни ціннісно-смислових складових образу світу. Для пізнання психологічних колізій, які супроводжують міграційні процеси, необхідне використання такого підходу, який, на відміну від традиційного розуміння психіки в її регуляцитивній функції (як відображення, що забезпечує адаптацію до нових умов) дав би змогу побачити її як найважливішу ланку в механізмі самоорганізації людини, що забезпечує її вибіркову взаємодію з навколишнім світом. У рамках класичної парадигми проблема міграції трактується як проблема адаптації вимушених мігрантів до нового соціокультурного середовища, тобто реалізується принцип гомеостазичного варіанту функціонування людини в нових умовах. Парадигма відображення реалізує погляд на світ як «простір для життя», який треба освоїти шляхом засвоєння знань, набуття вмінь, навичок, способів мислення і досвіду, накопиченого людством. Психолог у такому випадку виступає як «вчитель» і модель успішного і адаптивного способу життєдіяльності в нових соціально-економічних і культурних умовах. У разі вимушеної міграції виникає суперечність між усталеним образом світу, відповідними поведінковими зразками і неможливістю ефективної реалізації цих поведінкових зразків у нових умовах життя, які ще не стали умовами існування особистості. Мігрант потребує психологічної допомоги в тому випадку, коли йому не вистачає наявних у нього ресурсів самоорганізації на входження у новий спосіб життя як складну систему властивих цій людині особливостей інформаційного, енергетичного і речового обміну з новим навколишнім середовищем. Зміст процесу консультування полягає у тому, щоб організувати допомогу людині при переході від гомеостазичного (пристосуватися до нового середовища – тут і зараз) до майбутнього – вільного, ініціативного становлення в новому для неї середовищі. Для цього середовище повинно максимально швидко трансформуватися в умови життя. Як показано в емпіричному дослідженні, активізація у період психологічного консультування розумової діяльності клієнтів, спрямованої на рефлексію ціннісно-смислового змісту нового способу життя сприяє розбудові образу світу.

Посилання

Лазос, Г.П. (2015). Психологічна допомога внутрішньо переміщеним особам (на прикладі роботи з переселенцями з Криму). В З.Г. Кісарчук (Ред.), Психологічна допомога постраждалим внаслідок кризових травматичних подій: методичний посібник (с. 26‒46). Київ: ТОВ Видавництво «Логос».

Новохатько, Е.Н. (2000). Психологическое консультирование вынужденных мигрантов. В Т.Ю. Синченко & В.Г. Ромека (Ред.), Психологическое консультирование: проблемы, методы, техники (с. 271‒277). Ростов-на-Дону.

Солдатова, Г.У. (Ред.). (2002). Психологическая помощь мигрантам: травма, смена культуры, кризис идентичности. Москва: Смысл.

Стець, В.І. (2020). Специфіка соціально-психологічної адаптації мігрантів в приймаючому полікультурному суспільстві. Молодь і ринок, 2 (181), 133‒139.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-07