ПСИХОПРОФІЛАКТИКА ЗАЛЕЖНОСТІ ПІДЛІТКІВ ВІД ІНТЕРНЕТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.49.255847

Ключові слова:

узалежнення; адикція; Інтернет-залежність; підлітки; Інтернет-користувачі; профілактика Інтернет-залежності; психопрофілактичні засоби

Анотація

На сьогоднішній день застосування Мережі інтернет нинішніми підлітками, як правило, зводиться до спілкування та онлайн ігор. Недолік відповідної цензури інформації, розосередженої на веб-сайтах, вільне застосування Інтернету може послужити причиною непередбачуваних змін особистості, з՚являється небезпека відділення віртуального життя особистості від реального. Сьогодні основними користувачами Інтернету в Україні, згідно з даними соціологічних опитувань, вважаються люди віком від 12 до 24 років, значна частка яких ‒ школярі. Інтернет для них вважається не тільки інформативним місцем, засобом спілкування, але і нерідко засобом уникнення дійсності та (або) отримання задоволення. З цієї причини профілактика Інтернет-залежності підлітків стає особливо важливим завданням сьогодення, оскільки в більшості своїй, саме серед підлітків виявляється максимальна частка Інтернет-залежних. У статті розглядаються теоретичні засади проблеми Інтернет-залежності, розкрито зміст поняття «Інтернет-залежність». Визначаються чинники, описані особливості прояву Інтернет-залежності в підлітковому віці та її наслідки для здоров՚я і розвитку особистості. Проаналізовано підходи до здійснення профілактики, що повинна ґрунтуватися на принципі усвідомленого сприйняття ознак, симптомів, мотивів та наслідків Інтернет-залежної поведінки. Відзначається, що профілактика має здійснюватися на державному рівні, психологічною службою ЗНЗ із залученням батьків. Акцентується на тому, що система заходів щодо профілактики має бути створена з урахуванням підліткових особливостей та орієнтована не на порятунок від вже сформованої залежності, а на попередження можливої проблеми у цій галузі.

Посилання

Акимов, С. (2006). Психологічні особливості поведінки користувача в мережі Інтернет як детермінанти кіберзалежності. Вісник Київського міжнародного університету, 9, 12–19.

Больбот, Т. (2005). Психічні та поведінкові розлади в осіб молодого віку з комп՚ютерною залежністю (клініка, корекція та профілактика). (Автореф. дис. ... канд. медичних наук). Київ.

Вакулич, Т. (2006). Психологічні чинники запобігання Інтернет-залежності підлітків. (Автореф. дис. ... канд. психол. наук). Київ.

Дрепа, М. (2010). Психологическая профилактика интернет-зависимости у студентов. (Дисс. ... канд. психол. наук). Ставрополь.

Ісакова, Т. (2011). Інтернет-залежність як новий феномен сучасного світу: сутність і проблеми. Київ.

Ларионова, С., & Дегтерев, А. (2013). Интернет-зависимость у студентов: вопросы профилактики. Педагогическое образование в России, 2, 232–239.

Марьина, О. (2011). Профилактика интернет-зависимости молодежи – путь преодоления виртуальных девиаций. Педагогика: традиции и инновации: материалы междунар. заоч. науч. конф. (г. Челябинск, октябрь 2011 г.). (Т. 1, с. 17–20). Челябинск.

Толкачева, В. (2016). Сетоголизм как одна из форм компьютерной зависимости в современной подростковой среде. В С. Богомаза & В. Каратерзи (Ред.), Психологическая студия, 8, 211–212. Витебск: ВГУ имени П.М. Машерова.

Чаусовский, Е. (2011). Технотронная психотехнология нейтрализации Интернет-зависимости. Взято з http://рsуfасtor.оrg/lib/psychotron 93.htm.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-07