СОЦІОКУЛЬТУРНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ ВИМУШЕНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.49.256117

Ключові слова:

внутрішні переселенці; ціннісно-смислова сфера; соціокультурне середовище; конфлікт цінностей

Анотація

Ціннісне самовизначення є важливою частиною та найважливішим чинником процесу соціалізації особистості. Ціннісні орієнтири виступають регулятором діяльності та поведінки людини, визначають основні напрями її активності, окреслюють стратегію життєвого шляху особистості як соціальної істоти. Багатофункціональне і багатофакторне соціокультурне середовище впливає на складний процес формування аксіологічного вибору вимушених переселенців. У новому соціокультурному середовищі ціннісні орієнтації переселенців зазнають певних трансформацій: переосмислення власної системи цінностей, звикання до нових цінностей, прийняття нових цінностей, узгодження нових цінностей зі старими. Період адаптації внутрішніх переселенців до нового соціокультурного середовища є досить насиченим щодо засвоєння певних цінностей та норм через їхнє включення у систему конкретних соціальних зв՚язків, які можуть породжувати певні внутрішні конфлікти через невідповідність, із вже наявними, але, як виявилось, нестабільними поглядами на життя. Ціннісно-мотиваційна сфера є значним стимулом до переоцінки власного бачення конкретної ситуації та змін у ставленні до неї. З одного боку, це дуже важливий та корисний процес, який дає змогу вчитися обирати пріоритети для себе, навколишніх, але з іншого, така переоцінка не завжди набуває правильного напряму, інколи людина помиляється, а отже, може стати на хибний шлях, що веде до переформування ціннісної орієнтації особистості. Ступінь узгодженості між цінностями, можливість їх реалізації визначають, наскільки повноцінно буде відбуватися процес ефективної адаптації та успішної інтеграції внутрішніх переселенців у нове соціокультурне середовище. Проведене емпіричне дослідження виявило, що переосмислення і трансформація базових цінностей, заміна їх на цінності певного соціокультурного середовища дуже глибоко переживається переселенцями. Такі переживання відображаються в їх ціннісно-мотиваційній сфері, у якій спостерігається невизначеність, розгубленість та неузгодженість між цінностями, що проявляється у внутрішньому конфлікті і внутрішньому вакуумі. Зазначені характеристики є ознакою незадоволеності поточною життєвою ситуацією, «розриву» в системі «свідомість – буття». Досліджені особливості мотиваційно-особистісної сфери можуть негативно вплинути на соціалізацію внутрішніх переселенців у новому для них соціокультурному середовищі.

Посилання

Канафоцька, Г.П. (2013). Формування цінностей сучасної людини: фактори, інституції, складові та чинники впливу. Механізми управління розвитком організаційної культури ЗНЗ: матер. Всеукр. наук.-практ. конф. (Київ, 4–5 квіт. 2013 р.). (с. 77–87). Київ.

Леонтьев, Д.А. (1997). От социальных ценностей к личностным: социогенез и феноменология ценностной регуляции деятельности. Вестник Московского университета. Серия 14: Психология, 1, 20–27.

Низовских, Н.А. (2000). Человек как автор жизни. Психосемантика жизненных ориентаций. Киров: Вятский гос. пед. ун-т.

Солдатова, Г.У., Шайгерова, Л.А., Калиненко, В.К., & Кравцова, О.А. (2002). Психологическая помощь мигрантам: травма, смена культуры, кризис идентичности. Г.У. Солдатова (Ред.). Москва: Смысл.

Стець, В.І. (2020). Зміст психологічної допомоги вимушеним переселенцям щодо перебудови ціннісно-смислових складових образу світу. Проблеми гуманітарних наук. Психологія, 47, 100–116. doi: 10.24919/ 2312-8437.47.229350.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-07