ОСОБЛИВОСТІ ЗМІСТУ ОСОБИСТІСНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ В ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.49.255841

Ключові слова:

ідентифікація; ідентичність; особистісна ідентифікація; значущий інший; механізм ідентифікації; самоототожнення; співвіднесення; динаміка ідентичності

Анотація

У статті висвітлюються особливості змісту особистісної ідентифікації у підлітковому віці в контексті сучасного розвитку суспільства. Стверджується, що провідним механізмом становлення ідентичності є ідентифікація. У статті підкреслюється, що особистісна ідентифікація дуже важлива для нормального психічного розвитку людини на всіх вікових етапах, але особливо – у підлітковому та юнацькому віці. Звертається особлива увага на обґрунтування особливостей змісту особистісної ідентифікації підлітка, та дослідження одного з її механізмів, зокрема орієнтації на суб՚єктивного іншого. Особистісна ідентифікація підлітка є процесом співвіднесення його самого з освітніми, соціальними і особистісними ідеалами (образами учня, майбутнього спеціаліста, людини, громадянина), формування у нього ціннісного ставлення до довкілля. З՚ясовано, що процес залучення учнів-підлітків до діяльності у різноманітних спортивних секціях є своєрідною реакцією, формою соціально-психологічного захисту в період загальної особистісно-соціальної невизначеності. Розглянуто також розвиток особистісної ідентифікації учнів-підлітків у процесі соціально-педагогічної діяльності Дрогобицької дитячої юнацької спортивної школи ім. Івана Боберського. Показано, що психолого-педагогічний ефект впливу громадської думки колективу такого клубу на підростаючу особистість складається з низки усвідомлених і неусвідомлених актів та полягає у засвоєнні членом клубу соціального досвіду, суспільних цінностей, норм під час активної діяльності.

Посилання

Бех, І.Д. (2004). Нові методології виховання підростаючої особистості. Український соціум, 1 (3), 88–94.

Гнатенко, П.I., & Павленко, В.М. (1999). Ідентичність: філософський та психологічний аналіз. Київ: APT-ПРЕСС.

Горностай, П.П. (2003). Гендерний розвиток та гендерна тотожність особистості, особливості чоловічої та жіночої соціалізації. Гендерні студії: освітні перспективи (с. 5–21). Київ: Фоліант.

Городяненко, В.Г. (Ред.). (2002). Соціологія: підручник для студентів вищих навчальних закладів. Київ: Видавничий центр «Академія».

Кремень, В.Г. (Ред.). (2008). Енциклопедія освіти. Київ: Юрінком Інтер.

Пустовіт, Л.О. та ін. (Уклад.). (2000). Словник іншомовних слів: 23000 слів та термінологічних словосполучень. Київ: Довіра.

Раджабова, С.Ш. (2006). Глибинно-психологічний підхід до проблеми ідентифікації. В С.Д. Максименко (Ред.), Зб. наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України, 8 (5), 289–295. Київ.

Рікер, П. (2002). Сам як інший. Київ: Дух і Літера.

Черемних, К.О. (2009). Особистісна ідентифікація як механізм самоздійснення й життєтворчості. Педагогіка і психологія, 2, 80–86.

Шапар, В.Б. (2004). Психологічний тлумачний словник. Харків: Прапор.

Фрейд, З. (1989). Психология бессознательного. Москва: Просвещение.

Эриксон, Э. (2006). Идентичность: юность и кризис. (Пер. с англ.). Москва: Флинта.

Bandura, A. (1969). Social learning theory of identificatory prosses. Handbook of socialization: theory and research (pp. 213–262). Chicago.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-07