ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНСТРУКТИВНОЇ СТРАТЕГІЇ БАТЬКІВСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2312-8437.50.2022-8

Ключові слова:

батьківство, психологічна готовність, види готовності, стратегія батьківства, конструктивність стратегій, компоненти стратегії батьківства

Анотація

У статті аналізується поняття психологічної готовності та виокремлюються види готовності, розкриваються особливості та етапи становлення психологічної готовності до батьківства. Установлено, що готовність до батьківства передбачає сформованість конструктивної стратегії батьківської поведінки, початок формування якої розпочинається в дошкільному дитинстві, супроводжує розвиток особистості у молодшому шкільному, підлітковому та юнацькому віці, і реалізація якої у період дорослості ініціюється готовністю до батьківства. Уточнено та доповнено психологічне наповнення термінів «стратегії» та «стратегії батьківства». На основі теоретичного аналізу існуючих теоретичних моделей та емпіричних досліджень різних аспектів батьківства у структурі стратегії батьківства виділено внутрішні (інтрапсихічні), а саме: прийняття гендерної ролі батька та ціннісні характеристики як необхідна умова формування внутрішньої позиції батька (ціннісно-смисловий та частково емоційний блок у структурі батьківства, когнітивний і мотиваційний компоненти батьківства); зовнішні (екстрапсихічні), що виявляються у взаємодії з дружиною і дитиною й у зовнішніх операційних характеристиках батьківства – батьківських практиках та поведінці (частково операційний блок у структурі батьківства, поведінковий рівень батьків). З’ясовано, що аксіологічний компонент стратегії батьківства визначає сукупність взаємопов’язаних інтрапсихічних характеристик (прийняття гендерної ролі батька і ціннісні характеристики). Рефлексивно-регулятивний компонент стратегії батьківства визначають інтерпсихічні характеристики, що включають рефлексію та саморегуляцію. Праксіологічний компонент стратегії батьківства визначають екстрапсихічні характеристики, що виявляються у взаємодії з дружиною і в батьківських практиках. Доведено, що конструктивність стратегій взаємопов’язана з прийняттям своєї гендерної ролі, відповідальністю та цінністю батьківства, зі зрілістю особистості, розвиненою саморегуляцією та рефлексією, що реалізуються у позитивних батьківських практиках. Показано, що неконструктивні стратегії батьківства визначаються несформованістю гендерної ідентичності, неприйняттям своєї ґендерної ролі, неприйняттям батьківської ролі, відсутністю цінності батьківства, особистісною незрілістю, слабкою відповідальністю, відсутністю ціннісного ставлення до дитини.

Посилання

Красін С.А. Формування готовності до усвідомленого батьківства студентів закладів вищої освіти : дис. … канд. педагог. наук : 011 ; Харківський. нац. педагогічний ун-т імені С. Сковороди. Харків, 2020. 315 c.

Лемещенко О.Р. Соціально-психологічні умови формування у старшокласників готовності до усвідомленого батьківства : дис. … канд. психол. наук : 19.00.05 ; Східноукр. нац. ун-т імені В. Даля. Сєвєродонецьк, 2016. 224 c.

Нагула О.Л. Психологічні умови формування батьківської компетентності у молодого подружжя : автореф. дис. … канд. психол. наук : 19.00.07 ; Київський університет імені Бориса Грінченка. Київ, 2013. 22 c.

Хавула Р.М. Психологічні особливості розвитку готовності юнаків до батьківства. Проблеми гуманітарних наук. Серія «Психологія». 2021. Вип. 49. С. 114–133.

Хавула Р.М. Особливості психологічної готовності юнаків до батьківства : дис. … канд. психол. наук : 19.00.07 ; Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова. Київ, 2014. 240 c.

Locke, E.A. (1990). Work motivation and satisfaction: Light at the end of the tunnel. Psychological Science. № 1. Р. 240–246.

Miller, W.B. (2008). Pregnancy wantedness and child attachment security: Is there a relationship? Maternal Child Health Journal. № 12. Р. 478–487.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-25