ВІД АЛГОРИТМІВ ДО ПОВЕДІНКИ: ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ МОДЕЛЮВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2312-8437.53.2024-1.9

Ключові слова:

штучний інтелект, психологічні аспекти, моделювання, форми взаємодії

Анотація

Метою статті є подальше дослідження психологічних механізмів, що визначають поведінку ШІ. У статті аналізуються психологічні аспекти моделювання поведінки ШІ. Розуміння та аналіз цих аспектів відіграє важливу роль у розвитку більш ефективних та гнучких систем ШІ, а також в розумінні їх впливу на людей та соціум загалом. Методологія дослідження базується на методах порівняльного аналізу та узагальнення теоретичних даних, представлених у наукових джерелах. Здійснено теоретичний аналіз від класичних робіт у галузі штучного інтелекту до створення програмного забезпечення, що стали основою для подальших досліджень у галузі психологічного моделювання ШІ. Наукова новизна полягає у подальшому употужненню досліджень психологічних механізмів, що визначають поведінку ШІ. Визначено, що у галузі психологічного моделювання поведінки штучного інтелекту існує ряд методологічних підходів, які дозволяють досліджувати та розуміти внутрішні процеси та взаємодію ШІ з оточуючим середовищем. Проаналізовано у ході дослідження комп’ютерне моделювання, емпіричні дослідження ШІ, використання психологічних тестів, інтегровані підходи дослідження ШІ, психологічна аналітика та інтерпретація даних, моделювання емпатії та взаємодії, врахування контекстуальних факторів. Встановлено, що розуміння та врахування цих психологічних аспектів є ключовим для успішного моделювання поведінки штучного інтелекту. Інтеграція досліджуваних аспектів у розробці та вдосконаленні систем ШІ дозволяє створювати більш адаптивні, людяно-орієнтовані та етично прийнятні рішення. Висновки. Вважаємо, що психологічні аспекти моделювання поведінки штучного інтелекту не тільки допомагають розуміти та аналізувати його функціонування, але й мають значний вплив на його розвиток у майбутньому. Всі ці аспекти об’єднуються для формування майбутнього розвитку штучного інтелекту, який буде не лише технічно передовим, а й відповідатиме вимогам етики, соціальної прийнятності та індивідуальних потреб користувачів. Інтеграція психологічного підходу у розробку ШІ відкриває безліч можливостей для створення більш гуманних та соціально-орієнтованих технологій. Підсумовано, що використання штучного інтелекту в психології відкриває нові можливості для розвитку індивідуальних та колективних форм взаємодії, допомагає у розвідці складних психологічних проблем та сприяє покращенню якості життя.

Посилання

Карпенко О. Штучний інтелект в Україні: тенденції розвитку та проблеми. Економіка і прогнозування. 2021. № 3. С. 91–106.

Кремень В. І. Про деякі аспекти стратегії розвитку штучного інтелекту в Україні. Вісник Хмельницького національного університету. 2020. № 6 (3). С. 13–17.

Кубай О., Латенко В., Шевчук С. Розвиток інфраструктури штучного інтелекту в Україні. Науково-технічна інформація, 2021. № 3. С. 28–33.

Мартін Роберт. Чиста архітектура: Мистецтво розроблення програмного забезпечення/ пеер.з англ.І.БондарТерещенко. Харків : Ранок, Фабула, 2021. 368 с.

Мартін Роберт. Чистий Аgile: назад до основ / пер. з анг. В. Луненко. Харків : Ранок, Фабула, 2023. 224 с.

Про схвалення Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні : Розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 № 1556-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-2020-%D1%80#Text

M. Turing. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences, Vol. 237, No. 641. (Aug. 14, 1952), pp. 37–72.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30