ПСИХОЛОГІЯ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ: МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ МЕТИ, ЗАВДАНЬ ТА ЗМІСТУ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ-МАГІСТРІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2312-8437.53.2024-1.11

Ключові слова:

буття, життя життєдіяльність, повсякденність, неповсякденність, динаміка життєдіяльності, зміни особистості

Анотація

Мета статті полягає в методологічному аналізі мети, завдань та змісту навчальної дисципліни «Психології життєдіяльності» для практичних психологів-магістрів. Методологія. Обґрунтовано зміст навчальної дисципліни, викладено план аналізу життєдіяльності особистості в єдності буття та життя. Розкрито онтологію буття особистості (впливи, прояви, факти, вчинки, дії, тенденції). Наукова новизна. Викладено психологічні особливості життєвої ситуації та їх види, типи взаємодії особистості з ситуацією. Охарактеризовано особливості поведінки особистості критичних та кризових ситуаціях. Констатується, що психологу-практику необхідно знати фундаментальні характеристики буття(динамічність, зокрема, прояви повсякденності та неповсякденності) та орієнтуватися в типах повсякденності та неповсякденності (екстремальність) та особливостях поведінки особистості в ситуації неповсякденності, потенційних змінах особистості, що відбуваються в зоні переходу від повсякденності до неповсякденності та від неї до нової повсякденності. Охарактеризовано мету навчальної дисципліни «Психологія життєтворчості», здатності, якими оволодіватиме студент при її вивченні та програмні результати навчання. Викладено зміст основних тем курсу: 1) загальна характеристика онтології та феноменології життєдіяльності особистості; 2) психологічна характеристика способу та стилю життя; 3) психологія життєвого шляху; 4) життєтворчість як процес самовдосконалення особистості та способу життя; 5) соціально-психологічна технологія життєтворчості; 6) динаміка життєтворчості та життєздійснення особистості; 7) проблема життєтворчості у складних та кризових умовах; 8) прикладні проблеми життєдіяльності особистості. Наведено орієнтовний перелік тематики практичних занять. Висновки. Засвоєння даної дисципліни сприятиме підвищенню ефективності їх практичної діяльності у сфері психопросвіти, психопрофілактики, психологічного консультування, психокорекції та психотерапії. Особлива увага акцентується на проблемі життєтворчості в складних та кризових ситуаціях, що актуально в умовах війни.

Посилання

Батлер-Боудон Т. Психологія. 50 видатних книг. Ваш путівник найважливішими роботами про мозок, особистість і людську природу / пер. з англ. Т. Микитюк. Київ : Форс Україна, 2023. 512 с.

Берн Е. Ігри, у які грають люди. Харків : Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2016. 256 с.

Бех І. Д. Особистість у просторі духовного розвитку : навч. посіб. Київ : Академвидав, 2012. 256 с.

Богдан Л. М. Психологічна готовність як складова професійної підготовки майбутніх фахівців соціальної

сфери. Актуальні проблеми психології. Київ, 2016. Том. ХІ: Психологія особистості. Випуск 14. С. 5–13.

Карпенко Є. В. Роль емоційного інтелекту в процесі життєздійснення особистості. Український психологічний журнал. 2018. № 1. С. 74–85.

Кузікова С. Б. Теорія і практика вікової корекції: навч. посіб. Суми : ВТД «Університетська книга», 2006. 384 с.

Максименко С. Д. Життєвий шлях особистості як базова категорія генетичної психології. Науковий вісник Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського. Серія: Психологічні науки, 2014. Вип. 2.12. С. 5–13.

Максименко С. Д. Особистість у розвитку: психологічна теорія і практика: монографія / за ред. С.Д. Максименка, В.Л. Зливкова, С.Б. Кузікової. Суми : Вид-во СумДПУ імені А.С. Макаренка, 2015. 430 с.

Москалець В. П. Психологія особистості: підручник, 3-тє вид., перероб., доповн. Київ : Ліра-К, 2020. 364 с.

Савчин М.В. Здоров’я людини: духовний, особистісний і тілесний виміри: монографія. Дрогобич : ПП «Посвіт», 2019. 232 с.

Терлецька Л. Г. Психологія здоров’я особистості: технологія психосинтезу: нав. посіб. Київ : Видавничий Дім «Слово», 2016. 152 с.

Титаренко Т. М. Психологічні практики конструювання життя в умовах постмодерної соціальності: монографія. Київ : Міленіум, 2014. 206 с.

Чепелєва Н. В., Смульсон М. Л., Зазимко О. В. Самопроектування особистості у дискурсивному просторі : монографія / за ред. Н. В. Чепелєвої. Київ : Педагогічна думка, 2016. 232 c.

Ямницький В. М. Психологічні чинники розвитку життєвої активності особистості в дорослому віці : дис. д-ра психол. наук. Київ, 2005. 457 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30