ЗАСАДНИЧІ ПРИЙОМИ АНАЛІЗУ КУЛІНАРНОЇ НАРОДНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2411-4758.2022.241902

Ключові слова:

культурний термін, номінація, лінгвокультурологічний аналіз, структурний аналіз, компонентний аналіз, дистрибутивний аналіз, словотвірний аналіз, зіставний метод, сема, запозичення.

Анотація

Запропоновані в статті прийоми аналізу кулінарної народної термінології уможливлюють системний опис цього лексико-семантичного угруповання. Джерельною базою послугувала буковинська народна кулінарна номенклатура, яка реалізує відомості про матеріальну культуру буковинців.

Посилання

Бичко, З. (2001). Структурно-семантичний аналіз назв їжі та напоїв у наддністрянському говорі. Українське слов’янське мовознавство : зб. наук праць, 4, 105 – 108. Ужгород : Ужгородський національний університет.

Блинова, О. И. (1994). Явление мотивации слов: Лексикологический аспект. Томск : Издательство Томского университета. Вешторт, Г. Ф. (1968). Названия пищи в говорах Полесья. Лексика Полесья. Материалы для полеского диалектного словаря, 366 – 415. Москва: Наука.

Гуйванюк, Н. В. (2009). Слово – Речення – Текст : вибрані праці. Чернівці : Чернівецький національний університет.

Потебня, А. А. (1980). Слово и миф. Москва : Правда.

Сводеш, М. (1999). Лексикостатистическое датирование доистори ческих этнических контактов (На материале племен эскимосов и североамериканских индейцев). Зарубежная лингвистика, 7 – 37. Москва : Прогресс.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-10