ДО ПИТАННЯ ВПЛИВУ НАФТОВИДОБУТКУ НА ЗЕМЛІ ЛАНДШАФТНОГО ЗАКАЗНИКА МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ «БОРИСЛАВСЬКИЙ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2022.1.7

Ключові слова:

заказник, геологорозвідка, червонокнижні види, насадження природного походження

Анотація

З метою збереження цінних корінних буково-ялицевих лісів, що оточують місто Борислав з південного боку, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу на Дрогобиччині було створено ландшафтний заказник місцевого значення «Бориславський», площа якого становить 2049,3 га. Територія заказника належить до району Верхньодністровських Бескид і має особливе значення для забезпечення водного режиму річки Тисмениця та її приток, в басейні якої він розташований. Також тут виявлено ряд червонокнижних видів комах, рослин та тварин. Територія заказника водночас розташована у межах Південно-бориславського нафтового родовища, яке належить до найбільш перспективних нафтогазоносних ділянок Передкарпаття. Тому тут в 2012 році, на основі затвердженого в установленому порядку ліміту на спеціальне використання природних ресурсів, за погодженням з державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Львівській області було розпочало проведення геологорозвідувальних робіт на ділянці площею 2,5 га. Як наслідок, деревостан ділянки було вирубано, а ґрунтовий покрив зруйновано. Станом на сьогодні фірма, що проводила геологорозвідку, володіє спеціальним дозволом на користування надрами на цій ділянці і планує продовжувати свою діяльність. Враховуючи складну ситуацію в країні та перспективу видобутку вуглеводнів на цій ділянці, вважаємо за доцільне вилучити цю площу зі складу земель ландшафтного заказника місцевого значення «Бориславський», як таку, що не виконує покладені на неї функції, а саме: охорони, збереження і відновлення цінних ялицевих і букових насаджень природного походження з типовою для цієї формації флорою і фауною. Натомість пропонуємо до складу заказника «Бориславський» включити дві ділянки високопродуктивних буково-ялицевих деревостанів з земель ДП «Дрогобицьке ЛГ», Бориславське лісництво, що дозволить збільшити площу заказника на 1,5 га, хоч не вирішить ряду екологічних проблем, що можуть виникати при видобутку вуглеводнів.

Посилання

Дідух Я.П. (ред.) Червона книга України. Рослинний світ. Київ: Глобалконсалтинг, 2009. 900 с.

Стойко С.М., Мілкіна Л.І., Ященко П.Т., Кагало О.О. Раритетні фітоценози західних регіонів України (Регіональна Зелена книга). Львів: Поллі, 1997. 190 с.

Яницький Т. П., Годунько Р. Й., Коновалова І. Б. Формування екологічної мережі та збереження ентомоценозів західного регіону України. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Біологія, Випуск 23.2008.: 249–253.

https://uk.wikipedia.org/wiki/Офіційний_перелік_регіонально_рідкісних_рослин_Львівської_області

https://redbook-ua.org

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Номер

Розділ

Статті