РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ЗМІН РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВ В ЗОНІ СТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2022.1.8

Ключові слова:

ГІС-технології, родючість ґрунтів, агрохімічна паспортизація, ретроспективні дослідження, просторово-часове моделювання

Анотація

Традиційне сільське господарство можна охарактеризувати як таке, що має високі показники економічної ефективності, проте його впровадження тягне за собою екологічні наслідки що в результаті призводять до забруднення навколишнього природного середовища та зниження продуктивності ґрунтів. Продуктивність ґрунту можна визначити за його здатністю задовольнити потреби рослин в волозі, елементах живлення, повітрі, а також забезпечити умови для їх нормального функціонування з метою отримання стабільних та високих врожаїв, тобто за його родючістю. Раціональне використання ґрунтів у сільському господарстві, розробка, планування та ефективне використання комплексу заходів з управління та регулювання ґрунтовою родючістю необхідно починати з визначення їх фактичного агроекологічного стану, який потрібно розглядати як сукупність фізико-хімічних, агрофізичних, біологічних та агрохімічних властивостей, а також забруднення ґрунту радіонуклідами, важкими металами, пестицидами та іншими токсичними речовинами. Для того, щоб визначити продуктивність ґрунтів, їх просторово-часову неоднорідність та їх цінність необхідно використовувати показники агрохімічно-екологічної оцінки ґрунтів. Бали за бонітування ґрунтів розраховуються у відповідності до методики агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення, що була винайдена українськими вченими С.А. Балюком та І.П. Яцуком. Для оцінки стану ґрунтів зони Степу України та визначення змін у їх агроекологічних властивостях на ряду із їх родючістю був проведений аналіз результатів ХІ туру суцільної агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення зони Степу України, що проводилась Херсонським філіалом Державної установи «Інститут охорони ґрунтів», з використанням інформації з 296 стаціонарів відборів проб ґрунтів. Було зроблено ретроспективне вивчення ґрунтів за їх основними агрохімічними показниками із застосуванням сучасних геоінформаційних технологій. Викладено просторово-часові зміни вмісту основних показників ґрунтової родючості використовуючи результати десяти турів обстежень ґрунтів: з ІІ (1970–1974 рр.) до ХІ туру (2017–2021 рр.). Використовуючи вбудовані функції програмного забезпечення ArcGIS 10.1 було розроблено моделі просторово-часової зміни агроекологічного стану ґрунтів зони Степу України за основними агрохімічними показниками.

Посилання

Breus D.S., Dudyaeva O.A., Evtushenko O.T., Skok S.V., Organic agriculture as a component of the sustainable development of the Kherson region (Ukraine), International Multidisciplinary Scientific Geoconference, SGEM, Bulgaria, 2018, Vol. 18, Р. 691–698.

Звіт про роботу Державної установи «Інститут охорони ґрунтів». Київ, 2018. 22 с.

Яцук І.П. Методика проведення агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення. Київ, 2013. 105 с.

Пічура В.І. Зональні закономірності вікових змін клімату на території басейну Дніпра. Дніпропетровський державний аграрно–економічний університет. 2017. № 2. С. 43–52.

Дудар О. Розвиток органічного агровиробництва в Україні. Економіка АПК. 2012. № 3. С. 121–126.

Дюдяева О.А., Бреус Д.С., Петухов М.О. Сучасні реалії органічного землеробства в Україні. Таврійський науковий вісник. Сільськогосподарські науки. 2016. № 96. С. 191–197.

Бреус Д.С. Світовий досвід ведення органічного землеробства та перспективи його розвитку в Україні. Таврійський науковий вісник. 2020. № 116. С. 198–206.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Номер

Розділ

Статті