ОСОБЛИВОСТІ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ГЕМОДИНАМІКИ У СТУДЕНТІВ З РІЗНОЮ СТАТУРОЮ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2023.1.7

Ключові слова:

тип статури, пульс, артеріальний тиск, систолічний об’єм крові, хвилинний об’єм крові, гемодинаміка

Анотація

Останнім часом науковці спрямували свої дослідження на вивчення проблеми співвідношення загальної, приватної та локальної конституції організму людини, що дає можливість прогнозувати специфічність реактивних процесів, які проходять у будь-якому органі чи системі органів чи у цілісному організмі. Така зацікавленість до вивчення конституційних особливостей людського організму зумовлена проявом різної реактивності цілісного організму на однаковий вплив факторів ендогенного та екзогенного походження за силою та тривалістю дії. Взаємозв’язок стану здоров’я з конституційними характеристиками організму є головним складником конституціології. Мета дослідження – дослідити особливості центральної гемодинаміки організму юнаків різних соматотипів. Для досягнення мети ми використовували такі методи: антропологічні (визначення типів статури), про стан серцево-судинної системи за такими показниками, як частота серцевих скорочень, артеріальний тиск систолічний та діастолічний, пульсовий тиск, систолічний об’єм крові, хвилинний об’єм крові, методи статистичної обробки. Дослідження проведено на групі волонтерів загальною кількістю 320 осіб віком 18–20 років чоловічої статі. Всі учасники дослідження були розподілені на три підгрупи відповідно до особливостей статури. За антропометричними показниками студенти були розподілені на три групи згідно з типом статури: дигестивний – 108 осіб, м’язовий – 86 осіб, астено-торакальний – 106 осіб. Таким чином, максимальні показники пульсу характерні для представників астено-торакального типу статури, але при цьому для них характерні середні значення показників артеріального тиску, пульсового тиску, СОК та ХОК. Для представників дигестивного типу характерне середнє значення показників пульсу та максимальні показники артеріального тиску, пульсового тиску, СОК та ХОК. М’язовий тип статури характеризується самими низькими показниками пульсу, артеріального тиску, СОК та ХОК порівняно з дигестивним та астено-торакальним типами статури.

Посилання

Глазков Е.О. Шейко В.І., Львов О.С. Вплив рухової активності на захворюваність студентів спеціальних медичних груп. Вісник проблем біології і медицини, 2015, Т. 2. Вип. 4. С. 399–402.

Глазков Е.О., Шейко В.І., Львов О.С. Співвідношення конституції тіла та порушення в показниках здоров’я студентів спеціальних медичних груп. Вісник проблем біології і медицини. 2015. Т. 1. Вип. 4. С. 319–322.

Шейко В.І., Колеснік (Кущ) Ю.І. Біологічний вплив комп’ютера та його складників як фактор погіршення здоров’я людини та міопізації ока. Publishing House “Baltija Publishing”, 2021. С. 91–114.

Скиба О.О. Патогенетичні особливості формування вегетативних дисфункцій у підлітків залежно від їх морфологічного статусу. Regul. Mech. Biosyst., 2017, № 8(1). С. 46–50.

Шейко В.І., Кучменко О.Б., Львов О.С. Особливості впливу фізичних навантажень на основні показники організму студентів спеціальної медичної групи різних типів статури. Trends and prospects of scientific thought in medicine : collective monograph. Boston, 2022, Іnternational Science Group. Т. 1. С. 47–67.

Куцериб Т., Гриньків М., Вовканич Л., Музика Ф. Аналіз соматотипу представників різних спортивних спеціалізацій. Фізична активність, здоров’я і спорт. 2015. № 3. С. 3–10.

Гриньків М.Я. Спортивна морфологія (з основами вікової морфології) : навчальний посібник / М.Я. Гриньків, Л.С. Вовканич, Ф.В. Музика. Львів, 2015. 304 с.

Функціональна діагностика / за редакцією О. Жарінова, Ю. Іваніва, В. Куця. Київ : «Четверта хвиля», 2021. 784 с.

Гельсінська декларація Всесвітньої медичної асоціації «Етичні принципи медичних досліджень за участю людини у якості об’єкта дослідження». Документ 990_005, редакція від 01.10.2008. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/990_005.

Загальна декларація про біоетику та права людини. Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури: відділ етики науки і технології: сектор соці-

альних і гуманітарних наук. 19 жов. 2005. 12 с. URL: http://unesdoc.unesco.org/images/0014/001461/146180r.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-18

Номер

Розділ

Статті