ОЦІНКА ВМІСТУ ДЕЯКИХ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН У ШИШКОЯГОДАХ РОСЛИН JUNIPERUS COMMUNIS ІЗ ПРИРОДНИХ ПОПУЛЯЦІЙ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ

Автор(и)

  • Галина Миколаївна Клепач https://orcid.org/0000-0003-0784-8373
  • Іванна Володимирівна Новіченко
  • Світлана Ярославівна Волошанська

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2023.2.3

Ключові слова:

Juniperus communis, шишкоягоди, екстракти, біологічно активні речовини, сезонна варіативність, популяційна мінливість.

Анотація

Анотація. Шишкоягоди Juniperus сommunis є важливою лікарською рослинною сировиною завдяки високому вмісту біологічно важливих речовин, які зумовлюють її терапевтичний ефект, а також фармакологічну активність препаратів, екстрактів, біологічно активних добавок (БАДів), фіточаїв, виготовлених на її основі. Якісний і кількісний склад лікарської сировини може змінюватись залежно від генетичної структури популяції та ґрунтово-кліматичних умов зростання рослин, через що вміст біологічно важливих речовин у кожному зборі потрібно постійно контролювати. Оцінено вміст деяких біологічно-активних речовин у шишкоягодах рослин J. сommunis, які зростають на території Львівської області у п’яти різних локаціях нижнього гірського поясу Українських Карпат. Здійснено порівняльний аналіз загального вмісту поліфенолів, аскорбінової кислоти та каротину в шишкоягодах J. сommunis 2019–2023 років збору. Виявлено, що сумарний вміст поліфенолів і аскорбінової кислоти в шишкоягодах J. сommunis має сезонну варіативність. Визначено, що сумарний вміст поліфенолів (метод Фоліна – Чокальтеу, у перерахунку на галову кислоту (GA)), екстрагованих 70% етанолом із подрібнених шишкоягід, варіює в широкому діапазоні – від 200 ± 10 до 340 ± 20 мг GA/г абсолютно сухої маси (АСМ). Вміст аскорбінової кислоти в шишкоягодах ялівцю варіює у вужчому діапазоні значень – від 1,11 ± 0,05 до 1,48 ± 0,07 мг/г АСМ. Вміст каротину у зборах шишкоягід J. сommunis 2019–2023 років є незначним, у середньому становить 2,36 ± 0,11 мкг/г АСМ, сезонна та популяційна мінливість не спостерігається. З’ясовано, що шишкоягоди рослин J. сommunis, які зростають на території Львівської області в різних локаціях Українських Карпат, різняться вмістом поліфенолів в 1,25–1,7 рази й аскорбіновою кислотою – в 1,33 рази, але не каротином.

Посилання

Лікарські рослини : енциклопедичний довідник / за ред. А.М. Гродзінського. Київ : Українська енциклопедія ім. М.П. Бажана, Український виробничо-комерційний центр «Олімп», 1992. С. 490–491.

Біологічно активні речовини і лікувальні препарати з Ялівцю звичайного / О.Г. Малик та ін. Біологія тварин. 2010. Т. 12 (1). С. 37–43.

Фармакологічні властивості Ялівцю звичайного (Juniperus communis) та екологічні особливості його поширення на Дрогобиччині / С.Я. Волошанська та ін. Науковий вісник Національного лісотехнічного університету України. 2014. Вип. 24.4.

С. 179–184. URL: https://nv.nltu.edu.ua/Archive/2014/24_4/179_Vol.pdf.

Adams R.P. Junipers of the World: The Genus Juniperus. 4’th ed. Bloomington, IN, USA : Trafford Publishing Company, 2014. 436 p. URL: http://surl.li/mlami.

Potential of Juniperus communis L as a nutraceutical in human and veterinary medicine / R. Raina et al. Heliyon. 2019. Vol. 5 (8) : e02376. DOI: 10.1016/j.heliyon.2019.e02376.

Біологічна дія та застосування фітопрепаратів на основі ялівцю звичайного. Biological effects and applicationon on the basis of herbal Juniper usual. / М. Козар та ін. Acta Carpathica. 2013. № 10. С. 97–102. URL: http://surl.li/mkoue.

Euforgen. Juniperus communis. URL: https://www.euforgen.org/species/juniperuscommunis.

Preparation and study of Juniper berry and seed extracts / M. Torosyan et al. Proceedings of the YSU B: Chemical and Biological Sciences. 2023. Vol. 57. P. 177–181. DOI: 10.46991/PYSU:B/2023.57.2.177.

Antioxidant and antimicrobial activities of branches extracts of five Juniperus species from Turkey. Pharm Biol / M.F. Taviano et al. 2011. Vol. 49 (10). P. 1014–1022. DOI: 10.3109/13880209.2011.

Chemical composition and antioxidant properties of Juniper berry (Juniperus communis L.) essential oil. Action of the essential oil on the antioxidant protection of Saccharomyces cerevisiae model organism / M. Höferl et al. Antioxidants. 2014. Vol. 3 (1). P. 81–98.

https://doi.org/10.3390/antiox3010081.

Comparative analysis of flavonoid profile, antioxidant and antimicrobial activity of the berries of Juniperus communis L. var. communis and Juniperus communis L. var. saxatilis Pall. from Turkey / N. Miceli et al. J Agric Food Chem. 2009. Vol. 57 (15). P. 6570–6577. DOI: 10.1021/jf9012295. PMID: 19580284.

Assessment of the methods for obtaining alcoholic exstracts from Juniper berry (Juniperus communis L.) / H.M. Klepach et al. Acta Carpathica. 2017. 28. P. 63–72. URL: http://journals.dspu.in.ua/index.php/actacarpathica/issue/view/27.

Biologically active properties of the ethanol and aqueous extracts from the needles / H. Klepach et al. Juniperus communis / PNAP (Scientific Jornal of Polonia University). 2019. Vol. 34 (3). P. 104–112. DOI: http://dx.doi.org/10.23856/3413.

Modulatory effect of standardised amentoflavone isolated from Juniperus communis L. agianst Freund’s adjuvant induced arthritis in rats (histopathological and X Ray anaysis) / S. Bais et al. Biomed Pharmacother. 2017. Vol. 86. P. 381–392. DOI: 10.1016/j.biopha.2016.12.027.

Antioxidant and Hepatoprotective Potential of Phenol-Rich Fraction of Juniperus communis Linn. Leaves / A. Ved et al. Pharmacogn Mag. 2017. Vol. 13 (49). P. 108–113. DOI: 10.4103/0973-1296.197648.

Tyrosinase inhibitory flavonoid from Juniperus communis fruits / J. Jegal et al. Biosci Biotechnol Biochem. 2016. Vol. 80 (12). P. 2311–2317. doi.org/10.1080/09168451.2016.1217146.

Analysis of total phenols and other oxidations substractes and antioxidans by means of Folin-Ciocalteu reagent / V.L. Singleton et al. Methods in enzymology. 1999. Vol. 299. P. 152–178. DOI: https://doi.org/10.1016/S0076-6879(99)99017-1.

Davies S.H.R., Masten S.J. Spectrophotometric method for ascorbic acid using dichlorophenolindophenol: elimination of the interference due to iron. Anal. Chim. Acta. 1991. Vol. 248 (1). P. 225. URL: https://zlibrary.to/dl/analytica-chimica-acta-1991-vol-248-index.

Сучасні методи біохімічного аналізу рослин : навчальний посібник / Л.В. Шупранова та ін. Дніпро : Вид-во ДНУ, 2011. 80 с.

Seasonal variability of Juniperus communis L. berry ethanol extracts : 2. In vitro ferric reducing ability of plasma (FRAP) assay / J. Fejér et al. Molecules. 2022. Vol. 27 (24). P. 9027. DOI: 10.3390/molecules27249027. PMID: 36558161; PMCID: PMC9787287.

Антиоксидантна дія екстрактів окремих лікарських рослин / С.С. Монастирська та ін. Вісник Львівського університету. Серія «Біологічна». 2016. Вип. 73. С. 409–412. URL: http://surl.li/mlvij.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-02

Номер

Розділ

Статті