АНТИОКСИДАНТНА АКТИВНІСТЬ ЕКСТРАКТІВ КОРЕНЕВИЩ З КОРЕНЯМИ ECHINACEA PURPUREA (L.) MOENCH ЗА РІЗНИХ СПОСОБІВ ЇХ ОТРИМАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2024.1.4

Ключові слова:

Echinacea purpurea (L.) Moench, лікарська рослинна сировина, екстракт, антиоксидантна активність, потенціометрія

Анотація

У статті містяться результати дослідження інтегральної антиоксидантної активності (АОА) спиртових та водних екстрактів кореневищ з коренями Echinacea purpurea (L.) Moench, вирощеної на навчально-дослідній ділянці Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Визначено вплив різних способів екстрагування на показники АОА, виміряні потенціометричним методом з використанням медіаторної системи. Екстрагування проводили шляхом змішування подрібненої висушеної лікарської сировини з 70% спиртом і витримування протягом 14 днів чи дистильованою водою у співвідношенні 1:10 за різної температури та часу її дії. При 1-му способі приготування водних настоїв використовувалась вода кімнатної температури, при 2-му – гаряча вода (70°С), далі в обидвох випадках суміші нагрівали протягом 15 хв на киплячій водяній бані та 45 хв охолоджували. При 3-му способі лікарську рослинну сировину заливали окропом та настоювали 15 хв. Для отримання відвару лікарську рослинну сировину заливали водою кімнатної температури, настоювали шляхом нагрівання впродовж 30 хв на киплячій водяній бані та 15 хв охолоджували. З’ясовано, що показник АОА спиртових екстрактів кореневищ з коренями ехінацеї у 1,2–4,5 разів перевищив аналогічні показники у водних екстрактах, отриманих різними способами, і становив 1,36±0,09 мг АК/мл. Серед обраних способів водної екстракції найефективнішим виявився спосіб приготування відвару, у якому АОА складала 1,13±0,08 мг АК/мл. Це пояснюється особливістю гістологічної будови та природи хімічних речовин, що синтезуються кореневищами з коренями. Найменші значення АОА (0,30±0,02 мг АК/мл) були зафіксовані у водному екстракті, отриманому 3-м способом, тоді як АОА водних витягів за 1-м способом складала 0,78±0,05 мг АК/мл; 2-м способом – 0,88±0,06 мг АК/мл, що у 1,5 та 1,3 рази відповідно поступаються показникам АОА відвару. Отже, з метою отримання екстракту кореневищ з коренями ехінацеї пурпурової з максимальним значенням АОА доцільно готувати спиртовий витяг сировини.

Посилання

Поспєлов С.В., Шершова С.В. Дослідження біологічної активності лектинвмісних екстрактів ехінацеї пурпурової (Echinacea purpurea (L.) Moench.). Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2012. № 1. С. 45–49.

Оптимізація та стандартизація виробництва лікарських засобів на основі ехінацеї пурпурової / О.П. Баула, В.І. Бессарабов, О.О. Нікітіна, І.І. Данюк. Фізико-органічна хімія, фармакологія та фармацевтична технологія біологічно активних речовин : збірник наукових праць / за заг. ред. А.Ф. Попова. Київ : КНУТД, 2018. Т. 1. С. 126–134.

Ефективність використання фітобіотика з ехінацеї блідої у годівлі перепелів: монографія / Р.А. Чудак, Ю.М. Побережець, О.І. Вознюк. Вінниця, 2020. 197 с.

Можливості фармакологічної корекції стрес-зумовлених порушень імунної системи за допомогою лікарських засобів рослинного походження (огляд літератури) / О.Я. Міщенко, О.Л. Халєєва, І.М. Риженко, В.П. Вереітинова. Фітотерапія. Часопис. 2020. № 2. С. 4–10.

Вплив способів екстрагування на антиоксидантну активність екстрактів трави рослин Hyssopus officinalis L. та Melissa officinalis L. Acta Carpathica. О.М. Лупак, Г.Я. Ковальчук, Г.М. Клепач. Acta Carpathica. 2022. № 2 (38). С. 5–13. DOI: https://doi.org/10.32782/2450-8640.2022.2.1.

Gupta A., Naraniwal M., Kothari V. Modern extraction methods for preparation of bioactive plant extracts. International J. of Applied and Natural Sciences. 2012. Vol. 1. Iss. 1. P. 8–26.

Грицик А., Дубель Н., Грицик Л. Дослідження параметрів екстракції трави приворотня. Modern Pharmacy and Medicine. 2021. Vol. 1. Iss. 2. P. 1–9.

Державна Фармакопея України : в 3 т. Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». 2-е вид. Харків, 2015. Т. 1. 1128 с.

Бандура В.М., Коляновська Л.М. Аналіз сучасних методів та факторів, що впливають на процес екстрагування. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Серія «Технічні науки». 2014. № 2 (85). С. 130–135.

Antioxidant activity of plants extracts of Ukrainian origin and their effect on the oxidative stability of sunflower oil / A. Demydova, O. Aksanova, V. Yevlash, O. Tkachenko, N. Kameneva. Food Science and Technology. 2022. Vol. 16. Iss. 3. P. 55–64. DOI: https://doi.org/10.15673/fst.v16i3.2314.

Параметри отримання екстрактів Echinacea purpurea та Echinacea pallida для харчових та косметичних продуктів / Н.А. Ткаченко, Н.О. Дец, С.І. Вікуль, Л.О. Ланженко, Д.М. Скрипніченко. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія «Технічні науки».2018. Т. 29 (68). № 2. С. 251–258.

Лупак О.М., Ковальчук Г.Я., Антоняк Г.Л. Потенціометричне визначення антиоксидантної активності екстрактів рослин Calendula officinalis L. за впливу біостимуляторів росту. Scientific Jornal “ScienceRise: Biological Science”. 2017. № 6 (9). С. 10–13.

Ivanova A.V., Gerasimova E.L., Brainina K.Z. Potentiometric Study of Antioxidant Activity: Development and Prospects. Critical Reviews in Analytical Chemistry. 2015. Vol. 45. Iss. 4. P. 311–322.

Дослідження антиоксидантної активності рослинності Ферганської долини / Д.М. Аронбаєв, В.А. Тен, М.Ф. Юлаев, С.Д. Аронбаєв. Молодий вчений. 2015. № 4 (84). С. 30–34.

Burlou-Nagy C., Bănică F. et al. Echinacea purpurea (L.) Moench: biological and pharmacological properties. A Review. Plants. 2022. № 11(9). Р. 1244. DOI: https://doi.org/10.3390/plants11091244.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-12

Номер

Розділ

Статті