ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ГОТОВНОСТІ ЮНАКІВ ДО БАТЬКІВСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.49.255843

Ключові слова:

батьківство; юнацький вік; психологічна готовність до батьківства; система ставлень; чинники розвитку; рівень розвитку; виховна позиція батька; тренінг

Анотація

Стаття розкриває особливості засвоєння батьківства юнаками у ціннісно-смислових значеннях, створення психологічних умов для розвитку усвідомленого та позитивного ставлення до майбутньої соціальної ролі на основі цілеспрямованої планомірної виховної діяльності, а також врахування сензитивності вікових періодів у розвитку психологічної готовності до батьківства. Проаналізовано основні позиції до батьківства як психосоціального феномену. Батьківство розглядається як безпосереднє виконання батьківської ролі та в контексті забезпечення умов розвитку дитини. Стверджується, що проблема засвоєння батьківства у ціннісно-смислових значеннях актуалізується на ранніх етапах особистісного розвитку чоловіків. У статті підкреслюється, що адаптація до ролі батька – одна з головних сторін особистісного розвитку дорослої людини. Доведено, що батьківство є важливим кроком у розвитку та самоідентичності чоловіка. Обґрунтовано природу і оптимальні умови для розвитку психологічної зрілості та відповідального ставлення юнаків до батьківства як системи взаємодії майбутнього батька з дітьми, розроблено й апробовано програму оптимізації психологічної готовності молоді до батьківства, яка базується на системному підході та складається з чотирьох розділів: формування позитивної «Я-концепції», формування ставлення до батьківства і батьківських ролей, ставлення до себе як до батька та ставлення до майбутньої дитини. З՚ясовано, що механізм психологічної готовності юнаків до батьківства полягає у цілеспрямованому розвитку цього явища як системи ставлення до батька шляхом розробки цілісної системи компонентів психологічної готовності юнаків до батьківства. Формою реалізації програми є психологічний тренінг, орієнтований на людину як метод цілеспрямованих поступальних змін людини шляхом досягнення, аналізу та переоцінки власного життєвого досвіду в груповій взаємодії. Через вплив програми на формування психологічної готовності юнаків до батьківства зростає тенденція до зниження дратівливості до батьківства, а також розуміння того, що суворе виховання не завжди є відповідним способом взаємодії з дитиною. У результаті тренінгових занять спостерігалося підвищення середніх значень критеріїв ефективності програми в експериментальній групі, а в контрольній групі змін не відбулося. Загалом, психологічну готовність до батьківства можна розвинути з використанням програми через формування її психологічних компонентів.

Посилання

Андруневчин, К.Г. (2020). Становлення психологічної готовності до батьківства. (Магістерська робота). Дрогобич.

Евтихов, О.В. (2003). Практика психологического тренинга: учебно-методическое пособие для начинающих тренеров. Красноярск: РИО КГПУ.

Захарова, Е.И. (2003). Особенности внутренней позиции родителя. Психологические проблемы современной российской семьи (Т. 2, с. 142–144). Москва.

Малкина-Пых, И.Г. (2004). Возрастные кризисы: справочник практического психолога. Москва: Изд-во Эксмо.

Манеров, Р.В. (2003). Психология отцовства. Ежегодник психологического общества (Т. 1–8; Т. 5, с. 284–288). Санкт-Петербург.

Осипова, А.А. (2000). Общая психокоррекция: учебное пособие для студентов вузов. Москва: ТЦ «Сфера».

Спиваковская, А.С. (1999). Психотерапия: игра, детство, семья (Т. 1–2; Т. 2). Москва: Апрель-Пресс: ЭКСМО-Пресс.

Фромм, А. (1991). Азбука для родителей. Ленинград: Лениздат.

Хавула, Р.М. (2014). Особливості психологічної готовності юнаків до батьківства. (Дис. ... канд. психол. наук). Київ.

Эриксон, Э. (2000). Детство и общество. Санкт-Петербург: Речь.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-07