ЩАСТЯ ЯК ПСИХОЛОГІЧНА КАТЕГОРІЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.45.196994

Ключові слова:

щастя; психологічні аспекти щастя; суб’єктивне благополуччя; задоволеність життям

Анотація

У статті аналізуються дослідження психологів стосовно категорії «щастя». Зокрема обсервуються психологічні особливості та показники щасливого життя, визначається спільне й відмінне між такими поняттями, як «щастя», «суб’єктивне благополуччя» і «життєрадісність». Ученими запропоновано модель суб’єктивного благополуччя, яка складається з таких основних взаємозалежних компонентів: позитивні емоції, які переживаються часто; негативні емоції як афективний компонент благополуччя, які трапляються рідко; когнітивна оцінка або «глобальні судження» задоволеності життям. Радість – це емоційний бік щастя, а задоволення – когнітивний. Чинники щастя є одночасно і джерелами, умовами та сферами задоволення життям, а деколи й особистісними характеристиками людини. Для відчуття щастя необхідно дотримуватися двох способів саморегуляції її мотивації до світу: особистісне підвищення значущості людей та збільшення власних можливостей. Поряд з терміном «щастя» вживаються й інші, такі як «суб’єктивне благополуччя» та «життєрадісність». «Суб’єктивне благополуччя» складається з психологічного, фізичного та соціального добробуту. Такі терміни не тотожні. Вони досить незалежні, хоча й подібні. Щастя – це гостре та інтенсивне відчуття, інші терміни за силою вираження є слабшими. Найбільш скороминуще – це почуття щастя. Більш тривалим є психологічний добробут. Найдовше – це задоволення від життя. Авторами проаналізовані психологічний, фізичний та соціальний компоненти суб’єктивного благополуччя, а також у статті визначені зовнішні (об’єктивні) та внутрішні (суб’єктивні) чинники щастя. Учені розрізняють зовнішні (здоров’я, доходи, робота, соціальний статус, освіта, вік, стать, релігія, дозвілля), внутрішні (невротизм, екстраверсія, радість, любов) та суб’єктивні (оцінка суб’єкта відповідно до його життєвих установок) детермінантами щастя. Людське щастя полягає саме у своєрідному поєднанні цих факторів.

Посилання

Аргайл, М. (2003). Психология счастья. Санкт-Петербург: Питер. Виничук, Н.В. (2012). Особенности представлений психосоматических больных о счастье. Психологические исследования, 2 (22). Взято с http://psystudy.ru/index.php/num/2012n2-22/653-vinichuk22.html.

Джидарьян, И.А. (2013). Психология счастья и оптимизма. Москва: Изд-во «Институт психологии РАН».

Канеман, Д. (2017). Думай медленно… Решай быстро. Москва: Изд. АСТ.

Кроник, А.А., & Ахмеров, Р.А. (2003). Каузометрия. Методы самопознания, психодиагностики и психотерапии в психологии жизненного пути. Москва: Смысл.

Леонтьев, А.Н. (1975). Деятельность. Сознание. Личность. Москва: Политиздат.

Селигман, М. (2006). Новая позитивная психология: научный взгляд на счастье и смысл жизни. Москва: София.

Стайл, Ш. (2013). Позитивная психология. Что делает нас счастливыми, оптимистичными и мотивированными. Москва: Претекст.

Титаренко, Т.М. (2017). Щастя, здоров’я, благополуччя: досягнення недосяжного. В Т.М. Титаренко та ін. (Ред.), Ракурси психологічного благополуччя особистості: збірник тез доповідей 19 всеукраїнського науково-практичного семінару, 9 червня 2017 р., Ніжин. Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-06