ПРОФЕСІЙНА ТРАНСЦЕНДЕНТНІСТЬ ЯК ОСНОВА ПРОФЕСІЙНОГО ІМІДЖУ МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2312-8437.50.2022-1

Ключові слова:

духовне самовдосконалення, екзистенційні переживання, майбутній педагог, професійна трансцендентність, професійний імідж, професійна діяльність, трансценденція

Анотація

Актуальність статті зумовлена тим, що сучасна система освіти України переживає активне реформування з метою підвищення якості освіти, професійної компетентності фахівців педагогічної галузі та мінімізації професійних дефіцитів у них. Усе це передбачає динамічні зміни не лише на рівні структури системи освіти та освітньої діяльності, а й на рівні серйозних змін у плані підходу до формування професійного іміджу майбутнього вчителя. Звернено увагу на необхідність доповнення процесу формування особистості майбутнього педагога ціннісними орієнтирами, одним із яких є трансцендентність. Проаналізовано новий підхід до розуміння важливого орієнтиру професійного становлення майбутнього педагога в сучасних умовах – професійну трансцендентність. У статті уточнюється, з урахуванням різних теоретико-прикладних підходів у західній та вітчизняній психології, науковий зміст категорій «трансценденція», «професійна трансценденція», «трансцендентний педагог». Професійна трансценденція розглядається як найвища мета професійного розвитку, духовного становлення та саморозвитку, а трансцендентний педагог – професіонал, який прагне розширювати свої можливості, здатний знаходити нові сенси в педагогічній діяльності та за її межами, завжди готовий вирішувати професійні завдання у мінливих умовах. Проаналізовано ключові цінності освітньої системи (трансцендентні, соціоцентричні, антропоцентричні, національні), які дають змогу створити трансцендентні умови професійного навчання. Зосереджено увагу на критеріях та механізмах досягнення майбутнім педагогом професійної трансцендентності, які мають транспрофесійний характер. Доведено думку, що духовне в людині сконцентровано, зосереджено у формі трансцендентної позиції, яка стає головною онтологічною характеристикою людини та початковим екзистенційним боком її буття. Засвоєння майбутніми вчителями поряд з іншими професійними цінностями знань про професійну трансцендентність у структурі професійного іміджу дасть змогу побудувати у свідомості ідеальну модель його майбутньої професійної діяльності, яка виступить еталоном, орієнтиром у професійному саморозвитку та духовному самовдосконаленні.

Посилання

Апостол О. Професійний імідж викладачів закладів вищої освіти як проблема педагогічної теорії та практики. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 05. Педагогічні науки: реалії та перспективи. 2019. Вип. 72. Т. 1. С. 27–31.

Боришевський М. Дорога до себе: Від основ суб’єктності до вершин духовності : монографія. Київ : Академвидав, 2010. 416 с.

Зязюн І. Процеси модернізації сучасної педагогічної освіти в Україні. Професійна освіта: педагогіка і психологія : польсько-український журнал. Ченстохова ; Київ: AJD, 2006. VIII. С. 105–115.

Кант І. Критика чистого розуму. Юніверс. 2000. URL: http://aps-m.org/wp-content/uploads/2017/03/Krytyka_chystoho_rozumu.pdf.

Навроцька М. Розвиток професійного іміджу педагога в системі післядипломної педагогічної освіти : дис. … канд. пед. наук : 13.00.04. Тернопіль, 2019.

Петрушенко В. Епістемологія як філософська теорія знання. Львів, 2000. 147 с.

Савчин М. Здоров’я людини: духовний, особистісний і тілесний виміри : монографія. Дрогобич : Посвіт, 2000.

Савчин М. Методологічні орієнтації у дослідженні проблем особистості. Психологія особистості. 2019. С. 37–45.

Сипченко В. Роль педагогічного університету у формуванні професіоналізму вчителя. Вісник Черкаського університету. Серія «Педагогічні науки». 2008. Вип. 136. С. 51–54.

Тригубенко В. Формування гуманістичних цінностей особистості – сутність педагогічного процесу. Освіта і управління. 1999. Т. 3. № 3. С. 35–40.

Філософія. Словник термінів та персоналій. Київ : КВІЦ, 2020. 274 с.

Франкл В. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі. Київ : Клуб семейного досуга, 2019. 160 с.

Юнг К. Дух та життя. Київ, 1996. 551 с.

Fromm E. The cane society. New York : Holt, Rinehart and Winston, 1955.

Maslow A. Toward a psychology of beind. 3 edition. 2019. 320 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-25