ДУХОВНО-МОРАЛЬНІ ЦІННОСТІ ЯК ОСНОВА ПРОФЕСІЙНОГО ІМІДЖУ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2312-8437.52.2023-2.1

Ключові слова:

професійний імідж, духовно-моральні цінності, душа, дух, духовні потреби

Анотація

У статті обґрунтовано важливість духовно-моральних цінностей для формування професійного іміджу майбутнього вчителя, що забезпечує здатність до самостійності, автентичної ціннісної орієнтації, заснованої на світоглядних рефлексіях, переживаннях, оцінках. Духовність розглядається нами не як статичний критерій розвиненості певних характеристик особистості майбутнього вчителя та не як самодостатня основа наближення до вищих телеологічних цінностей, а як її здатність орієнтуватися на вищі духовно-моральні ціннісні інстанції у своїй життєдіяльності. Висвітлення духовності, як унікального прояву людського буття, розкривається через її онтологічну структуру. За основу цієї структури ми взяли тріаду тіло-душа-дух. У цій тріаді існування людини є існуванням її як духовної особистості. Проаналізовано логіку формування професійного іміджу через складові духовних мотивів із врахуванням пріоритету духовних начал суб’єктів освітнього процесу, серед яких актуальними є духовні цінності. Охарактеризовано рівні сформованості духовної мотивації у майбутніх педагогів. Зосереджено увагу на тому, що у процесі професіоналізації майбутнього педагога духовні потреби набувають статусу особистісно значимих норм. Усвідомлюючи вагоме значення духовності та моральності у стосунках, у взаємодії з іншими, у професійному та особистісному зростанні, майбутній вчитель активно буде прагнути до постійного духовного самопізнання та збагачення духовними знаннями, пошуку цінної інформації, упорядкування та осмислення життєвого досвіду. Доводиться думка, що саме в процесі професійного навчання майбутній педагог опановує, усвідомлює і сприймає всю систему цінностей, переводить її в систему принципів і переконань, якими він керується у своїх діях і поведінці, здатний реалізувати життєвий і професійний вибір, за який він несе відповідальність.

Посилання

Баранівський В. Ф. Вища освіта у вирішенні проблем духовної безпеки українського суспільства. Вісник Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди. Філософія. 2013. Вип. 41(1). С. 206–221.

Білозерська С. І. Ціннісні орієнтації як складова професійного іміджу майбутнього педагога. Дніпровський науковий часопис публічного управління, психології, права. 2021. № 6. С. 70–75.

Білозерська С. Аксіологічні основи формування професійного іміджу майбутнього вчителя. Вчені записки таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія : Психологія. 2022. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2022. Т. 33(72), № 2. С. 133–138.

Боришевський М. Й. Психологічні закономірності розвитку духовності особистості : монографія. Київ : Педагогічна думка, 2010. 200 с.

Камю А. Міф про Сізіфа. Есе про абсурд. Київ : Портфель, 2015. 105 с.

Колісник О. П. Психологія духовного саморозвитку особистості : монографія. Луцьк : Вежа, 2007. 386 с.

Помиткін Е. О. Психологія духовного розвитку особистості : монографія. Київ : Наш час, 2007. 280 с.

Савчин М. Здоров’я людини: духовний, особистісний і тілесний виміри : монографія. Дрогобич : ПП «ПОСВІТ», 2019. 232 с.

Савчин М. В. Фундаментальні духовні здатності особистості. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Психологічні науки». 2014. Вип. 1. Т. 1. С. 92.

Франкл В. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі. Київ : «Книжный Клуб «Клуб Семейного Досуга», 2019. 160 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21