ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ДІТЕЙ ВПО В РАМКАХ АРТТЕРАПЕВТИЧНОГО ПРОЄКТУ «КРОК ЗА КРОКОМ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2312-8437.53.2024-1.2

Ключові слова:

арттерапія, онлайн-простір, арттерапевтичний проєкт «Крок за кроком», внутрішньо переміщені особи, діти, підлітки

Анотація

Мета роботи полягає в аналізі й узагальненні досвіду впровадження арттерапевтичного проєкту «Крок за кроком» в онлайн-форматі для дітей та підлітків скадовських шкіл. Методологія дослідження базується на культурологічному підході до розгляду арттерапевтичних практик у роботі з дітьми, наукових теоріях, які різнобічно аналізують сутність творчості та її вплив на внутрішній чуттєвий та емоційний світ дитини. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що висвітлено особливості та труднощі реалізації програми арттерапевтичних занять у форматі онлайн, які пов’язані як з функціями психотерапевта та дитячого психолога, так і з некерованими зовнішніми факторами, а також визначено та обґрунтовано використання сучасних арттерапевтичних технік роботи з дітьми, які постраждали внаслідок війни, в онлайн-форматі. У статті здійснено теоретичне обґрунтування необхідності психологічної допомоги дітям в умовах війн, визначено, що арттерапія є одним із багатьох методів психологічної допомоги, який дозволяє ефективно та безпечно відреагувати негативні наслідки травматичної події, відпустити приховані емоції, переоцінити ситуацію та себе, отримати доступ до ресурсів. Висновки. Розкрито зміст та мету програми проєкту «Крок за кроком», яка складається з чотирьох взаємопов’язаних блоків, відзначається необхідність створення безпечного онлайн-простору, де діти можуть відкритися, поділитися досвідом і пройти через етапи емоційної обробки, стабілізації та поповнення за допомогою арттерапії. Представлені структурні елементи для проведення арттерапевтичних занять відповідно до вікових категорій учасників проєкту, а саме прийоми презентації та знайомства в групах, психотехніки роботи з емоціями та ресурсами, «ритуали» завершення сеансів арттерапії. Арттерапевтичний проєкт «Крок за кроком» є вагомим внеском у практику психологічної допомоги дітям в умовах війни, участь в якому надав можливість його учасникам виявити свої глибинні потреби і бажання, навчитися чути «себе», надавати допомогу собі та іншим в екологічний спосіб.

Посилання

Борисенко З., Католик Б., Музика С. Арттрапевтична програма проекту «Крок за кроком» на освітній платформі «Навчання і технології». Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Війна. Психотерапія травми», м. Львів, 10–11 листопада 2023 р., 2023. С. 28–31.

Вознесенська О. Л., Сидоркіна М. Ю. Арттерапія у подоланні психічної травми : практичний посібник. К. : Золоті ворота, 2016. 198 с.

Маркова Н. В. Можливості арттерапії у системі комплексної допомоги дітям, які постраждали від локального військового конфлікту. Підтримка та реабілітація учасників АТО в Україні: досвід та перспективи : тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції. Хмельницький, 2016. С. 110–112.

Панок В. Г. Науково-методичні засади надання психосоціальної допомоги дітям, котрі опинились у складних життєвих обставинах внаслідок військових дій / В.Г. Панок, І.І. Ткачук, В.Д. Острова, Н.В. Лунченко, Ю.С. Бондарук. Педагогіка і психологія. 2019. Т. 2 (103). С. 64–71

Калька Н., Ковальчук З. Практикум з арттерапії: навч.-метод. посібник. Ч. 1. Львів: ЛьвДУВС, 2020. 232 с.

Скнар О. М. Тілесні техніки саморегуляції як ресурс при стресі. Арттерапія в роботі психолога: інноваційні підходи: матеріали Всеукраїнського науково-практичного інтернет-семінару, м. Кропивницький, 23–29 квітня 2020 року. URL: https://drive.google.com/file/d/1gVMspxJBWmdh1b-DGUxr3ZwYB3NuXJx8/view

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30