ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2312-8437.53.2024-1.4

Ключові слова:

військовослужбовці, психологічна допомога, психологічна профілактика, психологічна травма, психічне здоров’я, психологічне здоров’я, переживання, життєвий досвід, психологічний тренінг

Анотація

Mета роботи. Приділити увагу проблемі збереження психологічного здоров’я військовослужбовців, яка є критично важливою та потребує комплексного підходу. Військові конфлікти створюють значний стрес, який може негативно позначитися як на самому військовослужбовці, так і на суспільстві в цілому. Методологія. Стаття ґрунтується на порівняльному аналізі та узагальненні теоретичних даних, що містяться у науковій літературі та професійному досвіді. Наукова новизна. Психологічне здоров’я військовослужбовців складається з фізичних та психічних аспектів, включаючи психічну стійкість та готовність адаптуватися до стресових ситуацій, що є невід’ємною частиною військової діяльності. Важливими аспектами є підтримка ментального здоров’я, розвиток стресостійкості та психологічна підготовка до ризикованих ситуацій. Досягнення психологічного здоров’я у військовослужбовців передбачає врахування їхніх індивідуальних потреб та забезпечення адекватного психологічного супроводу. Висновки. Одним з ключових кроків у вирішенні цієї проблеми є забезпечення доступу військовослужбовців до кваліфікованої психологічної допомоги, включаючи навчання управлінню психологічним стресом, консультування та психотерапевтичну підтримку.Психологічне здоров’я є важливою складовою загального здоров’я людини і визначається різними факторами, включаючи фізіологічні, психологічні та соціокультурні. Підсумовуючи, важливо створити середовище, де військовослужбовці можуть відкрито ділитися своїми емоціями та переживаннями, відчувати підтримку та розуміння. Корисними можуть бути ініціативи, спрямовані на цілісний підхід до психологічного захисту та оцінки наслідків військового конфлікту.

Посилання

Артеменко А., Батаєва, К. Мілітарна ідентичність та соціальна адаптація ветеранів АТО/ООС : монографія. Харків : Видавництво ХГУ «НУА», 2022. 192 с.

Герман Д. Психологічна травма та шлях до видужання. Львів : Видавництво Старого Лева. 2015. 416 с.

Горбунова В. В., Климчук В. О. Посттравматичний стресовий розлад VERSUS: посттравматичне зростання. Психологічна допомога особам, які беруть участь в антитерористичній операції : матеріали міжвідом. наук.-практ. конф., м. Київ, 30 берез. 2016 р. Київ, 2016. 248

Гридковець Л. М., Вашека Т. В. Психологічне консультування : посіб. Київ : Літера, 2015. 207 с.

Кокун О. М., Агаєв Н. А., Пішко І. О., Лозінська Н. С. Основи психологічних знань про психічні розлади для військового психолога: метод. посіб. К. : НДЦ ГП ЗСУ, 2018. 310 с.

Кокун О.М., Пішко І.О., Лозінська Н.С., Олійник В.О., Хоружий С.М., Ларіонов С.О., Сириця М.В. Особливості надання психологічної допомоги військовослужбовцям, ветеранам та членам їхніх сімей цивільними психологами : метод. посіб. К, 2023. С. 175.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30