СУЧАСНА ПСИХОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ: РІЗНОВЕКТОРНІСТЬ ДОСЛІДЖЕНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2312-8437.53.2024-1.12

Ключові слова:

взаємодія, соціальна взаємодія, особливості взаємодії, вплив, особливості впливу, освітньо-професійна програма, спеціальні компетентності, результати навчання

Анотація

Мета роботи. У статті здійснено узагальнений огляд поліваріантності висвітлення особливостей психології соціальної взаємодії, зокрема типові тематичні вектори й підходи вивчення феноменів психологічного впливу. Методологія дослідження базується на методах науково-теоретичного вивчення: аналіз, синтез, абстрагування, узагальнення, що дало змогу встановити специфіку сучасних різновекторних досліджень у галузі психології соціальної взаємодії. Наукова новизна. Здійснено огляд науково-психологічної джерелознавчої бази з проблем психології соціальної взаємодії. Виявлено, що психологічне вивчення особливостей впливу на особистість постає одним з домінуючих векторів наукового пошуку. Систематизовано знання про особливості впливу, спричинені новим суспільним етапом. Констатується, що здобувачу вищої освіти необхідно знати фундаментальні особливості впливу на особистість, різноманітність підходів до розуміння психологічного впливу та здійснювати вибір оптимальних методів і програм оптимізації системи переконань особистості в кризових умовах та розвитку інформаційної зрілості особистості. Висновки. Розкрито мету навчальної дисципліни «Психологія соціальної взаємодії», загальні та спеціальні компетентності, якими оволодіватиме студент при її вивченні та програмні результати навчання. Обґрунтовано доцільність включення в освітньо-професійну програму для підготовки практичних психологів магістерського рівня вищої освіти навчальної дисципліни «Психологія соціальної взаємодії» та наведено орієнтовний перелік тематики аудиторних занять. Оволодіння здобувачами вищої освіти особливостями та механізмами впливу стане основою для розробки і впровадження ефективних стратегій взаємодії та впливу на інших. Вивчення сучасних концепцій дозволить здобувачам вищої освіти ознайомитися з різноманітністю підходів до розуміння психологічного впливу та здійснювати вибір оптимальних методів для різних ситуацій. Засвоєння основ проблеми соціально-психологічної безпеки допоможе здобувачам вищої освіти стати свідомими та відповідальними учасниками соціальної взаємодії та сприятиме створенню безпечного психологічного середовища.

Посилання

Гуляєва А. С. Соціально-психологічні особливості системи переконань особистості в кризових умовах : дисертація на здобуття ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.05 «Соціальна психологія; психологія соціальної роботи». Київ : Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля. 2023. 226 с.

Гуменюк О. Є. Психологія впливу : монографія. Тернопіль : Економічна думка, 2003. 304 с.

Давидова О. В. Психологічні особливості впливу педагогічних стереотипів на професійну діяльність учителя : дисертація на здобуття ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.07 «Вікова та педагогічна психологія». Київ: Університет менеджменту освіти. 2017. 246 с.

Зімбардо Ф. Ефект Люцифера. Чому хороші люди чинять зло. Київ : Yakaboo Publising, 2019. 592 с.

Ключек Л. В. Психологія соціальної справедливості у педагогічній взаємодії : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора психологічних наук (19.00.07). Київ, 2019. 565 с.

Кузіна Є. І. Психологічні механізми інформаційного впливу на особистість дорослої людини: дисертація на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 19.00.07 «Вікова та педагогічна психологія» (053 Психологія);. Кривий Ріг : Криворізький державний педагогічний університет, 2023. 200 с.

Лазурак З.Д. Методи і засоби виявлення інформаційно-психологічної маніпуляції в онлайн-спільнотах: дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Львів, 2018. 191 с.

Руденко Н. В. Сугестія як засіб формування громадської думки : дисертація за спеціальністю 061 «Журналістика». Суми : Сумський державний університет. 2022. 235 с.

Столярчук О. В. Психологія становлення фахівця в умовах різновекторності універсуму : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора психологічних наук (19.00.07). Київ, 2019. 534 с.

Хавула Р., Гриник І. Енциклопедичний словник з соціальної психології. Дрогобич : Редакційно-видавничий відділ Дрогобицького державного педагогічного університету Імені Івана Франка, 2023. 246 с.

Чалдині Р. Психологія впливу. Пер. з англ. М. Скоробогатова. Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. 368 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30