ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ВМІСТУ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН VERBASCUM PHLOMOIDES І HYPERICUM PERFORATUM L. ЗАЛЕЖНО ВІД МІСЦЕЗРОСТАННЯ У РІЗНИХ ЕКОСИСТЕМАХ

Автор(и)

  • Svitlana Monastyrska
  • Nataliia Hoivanovych
  • Yaryna Kovaliv
  • Marian Yuzviak

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2021.1.2

Ключові слова:

біологічно активні речовини, лікарська сировина, Verbascum phlomoides, Hypericum perforatum, екосистема, аскорбінова кислота, каротиноїди

Анотація

Пошук екологічно чистих екосистем для заготівлі дикорослої лікарської рослинної сировини є актуальною проблемою фармації. Проведено порівняльний аналіз вмісту біологічно активних речовин у рослинній сировині Verbascum phlomoides та Hypericum perforatum залежно від місця зростання у межах Стрийського району (антропогенна, рівнинна, передгірська та гірська екосистеми). Спектрофотометрично визначено вміст аскорбінової кислоти, хлорофілів а і b, каротиноїдів у рослинній сировині Verbascum phlomoides та Hypericum perforatum та оцінено стан антиоксидантнього захисту за активністю антиоксидантних ензимів. Найвищий вміст аскорбінової кислоти встановлено у сировині Verbascum phlomoides та Hypericum perforatum у рівнинній екосистемі. Досліджено концентрацію та вміст хлорофілів і каротиноїдів у досліджуваній рослинній сировині, встановлено їх найвищий вміст у рослинній сировині Verbascum phlomoides у рівнинній та гірській екосистемах, а у Hypericum perforatum – у рівнинній екосистемі. Результати досліджень свідчать, що місцезростання рослин в антропогенно навантаженій зоні призводить до зниження вмісту аскорбінової кислоти та фотосинтезуючих пігментів в обох дослідних рослинах. Це свідчить про значний антропогенний вплив на навколишнє середовище. Проведені дослідження стану антиоксидантного захисту рослин вказують на вищу стресостійкість Verbascum phlomoides до негативних факторів навколишнього середовища. Порівняльний аналіз свідчить, що найкращими екосистемами для заготівлі дикорослої лікарської сировини Verbascum phlomoides та Hypericum perforatum є рівнинна територія Стрийського району. Перспективною для використання у фармакології є Verbascum phlomoides.

Посилання

Al-Snafi, A. E. Therapeutic properties of medicinal plants: a Reviev of their detoxification capacity and protective effects (Part I). Asian Journal of Pharmaceutical Science and Technology. 2015. Vol. 5, № 4. P.257–270.

Barnes J., Anderson L. A., Phillipson J. D. Herbal Medicines. 3-rd edition. London; Chicago: Pharmaceutical Press, 2007. P. 541–549.

Grajek W. Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. Warszawa : Wyd Nauk-Techn, 2007. 587 p.

Guil-Guerrero J. L., Gimenes-Martinez J. J., Torija-Isasa M. E. Nutritional composition of wild edible crucifer species. Journal of Food Biochemistry. 2000. Vol. 23. P. 221–231.

Heijnen C.G., Haenen G.R., Minou Oostveen R., Stalpers E.M. and Bast A. Protection of flavonoids against lipid peroxidation: the structure activity relationship revisited. Free Radical Research. 2002. Vol. 36(5), pp.575-581.

Horton P., Ruban A.V. Walters R.G. Regulation of light harvesting in green plants. Annu. Rev. Plant Physiol. 1996. Vol. 47. P. 655–684.

Kladar N., Srđenović B., Grujić N. et al. Ecologically and ontogenetically induced variations in phenolic compounds and biological activities of Hypericum maculatum subsp. maculatum, Hypericaceae. Revista Brasileira de Botânica. 2015. Vol. 38, No. 4. P. 703–715.

Komendar V. I. Medicinal plants of the Carpathians. Wild and cultural. 3rd edition. Uzhgorod: The Line of Art, 2007. 504 p.

Lashko N.P., Tkachuk O.V. Chemistry of Food Supplements and Vitamins: A Study Guide for Students of the 4th year of the Biology Faculty of the specialty "Chemistry". Zaporizhia: ZNU, 2014. 127 p.

Monastyrska S.S., Voloshanska S.Y., Stetsyk R.D. Antioxidant effects of extracts of individual medicinal plants. Bulletin of the University of Lviv. Series Biological. 2016. Is. 73. P. 409–412.

Nahrstedt A. and Butterweck V. Lessons learned from herbal medicinal products. Journal of Natural Products. 2010. Vol. 73, No. 5, pp. 1015–1021.

Pavlyshak Ya., Hoivanovych N. Study of superoxide dismutase activity of some medicinal plants of Precarpathia. Acta Carpatica, 2014. №16. P. 109–114

Seregin I. V., Ivanov V. B. Physiological Aspects of Toxic Effect of Cadmium and Lead on Higher Plants. Plant physiology. 2001. Vol.48, №4. P. 606–630.

Sikora E., Cieślik E., Topolska K. The sources of natural antioxidants. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2008. Vol. 7. P. 5–17.

Volk R.-B. and Furkert F. H. Antialgal, antibacterial and antifungal activity of two metabolites produced and excreted by cyanobacteria during growth. Microbiological Research. 2006. Vol. 161, No. 2. P. 180–186.

Voloshin A.A. Pharmacognostic study of wildlife. URL: https://nuph.edu.ua/wp-content/uploads/2015/05/.pdf (15.03.2020)

Wojtanowska-Rzytki M. The role of natural antioxidants in the prevention of civilization diseases. Farm reviewed science. 2009. Vol. 1. P. 23–27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-28

Номер

Розділ

Статті