КОМПЛЕКСНА ДІЯ БЕТАЇНУ, ТАУРИНУ ТА МІО-ІНОЗИТОЛУ НА БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРОВІ КУРЕЙ-НЕСУЧОК ЗА ТЕПЛОВОГО СТРЕСУ

Автор(и)

  • Діана Богданівна Передерій Інститут біології тварин Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0002-9759-3513

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2024.2.2

Ключові слова:

тепловий стрес, кури-несучки, бетаїн, таурин, міо-інозитол, біохімічні показники крові, метаболічні процеси, ензиматична активність, протеїни, ліпідний обмін.

Анотація

Анотація. В умовах сучасного птахівництва тепловий стрес є одним із головних факторів, що негативно впливають на продуктивність курей-несучок. Підвищені температури призводять до змін у метаболічних процесах, що проявляється через порушення біохімічних показників крові, зокрема активності ензимів, рівнів протеїнів, ліпідів і метаболітів. Для зниження негативного впливу теплового стресу на організм птахів перспективними є кормові добавки з антистресовими властивостями, як-от бетаїн, таурин і міо-інозитол. Отже, метою дослідження було оцінити вплив добавок бетаїну, таурину та міо-інозитолу на біохімічні показники крові курей-несучок, що піддаються тепловому стресу, і встановити шляхи попередження його негативної дії. У дослідженні було використано 15 курей- несучок, розділених на 2 групи: 1-ша група – контрольна (К, n = 7), 2-га група – дослідна (Д, n = 8), кури якої отримували бетаїн у кількості 0,5 г/кг корму, таурин у кількості 5 г/кг корму та 2 г/кг від сухої речовини корму міо-інозитолу. Дослідження передбачало два етапи: на першому, який тривав сім днів, курей утримували за температури 20 °C, яку приймали за термонейтральні умови, а на другому – температуру повітря у віварії підвищували до 30 °C на 6 годин кожного дня протягом тижня. Після кожного етапу відбирали зразки крові птахів для подальших досліджень. У результаті встановлено, що ці добавки сприяють підтримці біохімічної стабільності в умовах теплового стресу, зокрема стабілізації протеїнового і ліпідного обміну, а також знижують загальне метаболічне навантаження на організм. Одержані результати свідчать про доцільність використання бетаїну, таурину та міо- інозитолу для профілактики стресових порушень у курей-несучок у виробничих умовах.

Посилання

1. Bohler M.W., Chowdhury V.S., Cline M.A., Gilbert E.R. Heat stress responses in birds: A Review of the neural components. Biology (Basel). 2021. 10 (11). 1095. DOI: 10.3390/biology10111095.

2. Kim D.H., Lee Y.K., Kim S.H., Lee K.W. The impact of temperature and humidity on the performance and physiology of laying hens. Animals (Basel). 2021. 11 (1). 56. DOI: 10.3390/ani11010056.

3. Xin H., Harmon J.D.. Temperature and humidity stress index for laying hens. Livestock industry facilities and environment: Heat stress indices for livestock. Agriculture and Environment Extension Publications. Book 163, Iowa State University. 1998.

4. Kim D.H., Lee Y.K., Lee S.D., Kim S.H., Lee S.R., Lee H.G., Lee K.W. Changes in production parameters, egg qualities, fecal volatile fatty acids, nutrient digestibility, and plasma parameters in laying hens exposed to ambient temperature. Front Vet Sci. 2020. 7. 412. DOI: 10.3389/fvets.2020.00412. eCollection 2020.

5. Perederiy D.B. The influence of heat stress on the antioxidant protection glutathione link and the content of lipid peroxidation products in chicken liver. Bìol Tvarin. 2023. 25 (4). 51–57. DOI: 10.15407/animbiol25.04.051.

6. Li C., Wang Y., Li L., Han Z., Mao S., Wang G. Betaine protects against heat exposure–induced oxidative stress and apoptosis in bovine mammary epithelial cells via regulation of ROS production. Cell Stress & Chaperones. 2019. 24 (2), 453–460. DOI: 10.1007/s12192-019-00982-4

7. Baliou S., Adamaki M., Ioannou P., Pappa A., Panayiotidis M.I., Spandidos D.A., Christodoulou I., Kyriakopoulos A.M., Zoumpourlis V. Protective role of taurine against oxidative stress. Mol Med Rep. 2021. 24 (2). 605. DOI: 10.3892/mmr.2021.12242.

8. Gonzalez-Uarquin F., Rodehutscord M., Huber K. Myo-inositol: its metabolism and potential implications for poultry nutrition-a review. Poult Sci. 2020. 99 (2). 893–905. DOI: 10.1016/j.psj.2019.10.014.

9. Petrovska I.R., Salyha Y.T., Vudmaska I.V. Statistical methods in biological research: educational and methodological manual. Agrarian Science. Kyiv. 2022. 172.

10. Oh R.C., Hustead T.R., Ali S.M., Pantsari M.W. Mildly Elevated Liver Transaminase Levels: Causes and Evaluation. Am Fam Physician. 2017. 96 (11). 709–715.

11. Iluz-Freundlich D., Zhang M., Uhanova J., Minuk G.Y. The relative expression of hepatocellular and cholestatic liver enzymes in adult patients with liver disease. Ann Hepatol. 2020. 19 (2). 204–208. DOI: 10.1016/j.aohep.2019.08.004.

12. Tóthová C., Sesztáková E., Bielik B., Nagy O. Changes of total protein and protein fractions in broiler chickens during the fattening period. Vet World. 2019. 12 (4). 598–604. DOI: 10.14202/vetworld.2019.598-604.

13. Rashidi A.A., Gofrani Iv. Y., Khatibjoo A., Vakili R. Effects of dietary fat, vitamin E and zinc on immune response and blood parameters of broiler reared under heat stress. Res J Poult Sci. 2010. 3(2). 32–38. DOI: 10.3923/ rjpscience.2010.32.38.

14. Hassan S., Habashy W., Ghoname M., Elnaggar A. Blood hematology and biochemical of four laying hen strains exposed to acute heat stress. Int J Biometeorol. 2023 Apr. 67 (4). 675–686. DOI: 10.1007/s00484-023-02445-z.

15. Yuzviak M. Influence of Zinc, Selenium and Germanium citrates nanoparticles on hematological and biochemical parameters of rabbits under moderate heat stress. Bìol Tvarin. 2024. 26 (2). 47–55. DOI: 10.15407/animbiol26.02.047.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-01-16

Номер

Розділ

Статті