АЗОТНО-ВУГЛЕВОДНИЙ ОБМІН В УМІСТІ РУБЦЯ КОРІВ У ДО- ТА ПІСЛЯОТІЛЬНИЙ ПЕРІОДИ ЗА КОРЕКЦІЇ МОНЕНЗИНОМ І ПРИРОДНИМ ФІТОІОНОФОРОМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2024.1.3

Ключові слова:

високопродуктивні корови, уміст рубця, монензин, борошно шишок хмелю

Анотація

У статті наведені дані про вплив введення до раціону корів наприкінці сухостійного та у післяотільний періоди монензину та шишок хмелю на рубцеву ферментацію. Значних збитків молочному скотарству завдають такі субклінічні форми порушень травлення та обміну речовин: кетоз, ацидоз, дисфункція печінки, що призводять до зниження молочної продуктивності, порушення відтворювальної функції, виникнення супутніх патологій (зміщення сичуга, ламініт, метрит, мастит тощо). У критичних випадках захворювання переходять у гострі форми, для яких характерний важкий перебіг і несприятливий прогноз. Монензин – природний антибіотик, що продукується грибами Streptomyces cinnamonensis і пригнічує життєдіяльність грам-позитивних бактерій, збільшує споживання корму коровами, попереджує виникнення ацидозу та алкалозу рубця, зменшує метаноутворення, знижує концентрацію бета-гідроксибутирату у крові. Шишки хмелю містять речовини, які за антимікробною дією подібні до монензину, – пренільовані флороглюцини (фітоіонофори), що дозволяє розглядати їх як потенційну добавку до раціону корів. Антимікробною дією володіють такі компоненти хмелю, як хумулон (α-кислота), лупулон (β-кислота), ізохумулон та деякі інші мінорні сполуки. Як й інші іонофори, біологічно активні сполуки шишок хмелю блокують транспорт одновалентних іонів через мембрани бактерій, порушують синтез полісахаридів бактеріальної мембрани, змінюють трансмембранне перенесення амінокислот. Крім того, поліфеноли шишок хмелю проявляють потужну антиоксидантну дію. Додавання до раціону обох досліджуваних добавок призвело до зниження концентрації аміаку (p<0,05) та зростання концентрацій лактату (p<0,05) і летких жирних кислот в умісті рубця. Це призвело до зниження рН рубця, однак це зниження не було критичним і залишалось у межах фізіологічної норми.

Посилання

Behr J., Vogel R.F. Mechanisms of hop inhibition include the transmembrane redox reaction Appl. Environ. Microbiol., 2010. № 76 (1), 142–149.

Rumen microorganisms and fermentation. Arch. A.R. Castillo-Gonzalez, M.E. Burrola-Barraza, J. Dominguez-Viveros, A. Chavez-Martinez. Med. Vet. 2014. № 46 (3), 349–361.

Cattoor K., Dresel M., De Bock L., Boussery K., Van Bocxlaer J., Remon J.P., et al. Metabolism of hop-derived bitter acids. J Agric Food Chem., 2013. № 61 (33), 7916–7924.

Demarco C.F., Schwegler E., Brauner C.C., Ferri E., Halfen J., Florio G., et al. Monensin controlled-release capsules do not change performance and metabolic profile in unchallenged beef cattle. Acta Scientiae Veterinariae, 42, 2014. Pub. 1245. 1–6.

Flythe M.D., Kagan I.A., Wang Y., Narvaez N. Hops (Humulus lupulus L.) Bitter acids: modulation of rumen fermentation and potential as an alternative growth promoter. Front. Vet. Sci. 2017. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28871284/

Flythe M.D., Aiken G.E. Effects of hops (Humulus lupulus L.) extract on volatile fatty acid production by rumen bacteria. J Appl Microbiol. 2010. 109 (4), 1169–1276.

Flythe M.D. The antimicrobial effects of hops (Humulus lupulus L.) on ruminal hyper ammonia-producing bacteria. The Society for Applied Microbiology, Letters in Applied Microbiology. 2009. 48, 712–717.

Mullins C.R., Mamedova L.K., Brouk M.J., Moore C.E., Green H.B., Perfield K.L., et al. Effects of monensin on metabolic parameters, feeding behavior and productivity of transition dairy cows. J. Dairy Sci., 2012. 95. 1323–1336.

Santos F.A.P., Juchem S.O., Imaizumi H., Pires A.V., Barnabe E.C. Production and blood parameters of Holstein cows treated prepartum with sodium monensin or propylene glycol. J. Dairy Sci., 2014. 87, 680–689.

Лабораторні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині : довідник / В.В. Влізло, Р.С. Федорук, І.Б. Ратич. Львів : СПОЛОМ, 2012. С. 355–368.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-12

Номер

Розділ

Статті