ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ БІОЛОГІЧНИХ ПРЕПАРАТІВ ПРИ ВИРОЩУВАННІ LENS CULINARIS MEDIKUS

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2450-8640.2023.2.8

Ключові слова:

сочевиця харчова, регулятори росту рослин, ріст, симбіотична система, урожайність.

Анотація

Анотація. Мета дослідження – оцінити ефективність передпосівної обробки насіння Lens culinaris Medik. сорту Лінза регуляторами росту рослин Регоплант і Стимпо за параметрами росту рослин, формування симбіотичних систем на коренях і урожайності насіння. Польовий експеримент проводили на території агробіолабораторії Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка впродовж 2019–2022 років. Рослини вирощували за загальноприйнятою для Лісостепу України технологією. Насіння перед сівбою зволожували з розрахунку 2% від його маси водою (контроль) та регуляторами росту рослин Регоплант (25 мл/л) і Стимпо (2,5 мл/л). Розміщення варіантів одноярусне послідовне із 4-разовим повторенням і обліковою площею 4 м2. Дані проходили описовий і кореляційний (Р ≤ 0,05) аналіз. Встановлено, що використання регуляторів росту стимулювало ростові процеси та підвищувало насіннєву продуктивність рослин. Ефективнішим виявився регулятор росту Стимпо, на 19,6, 27,6 та 21,1% порівняно з контролем зросла висота пагона у фазах бутонізації, цвітіння та зеленого бобу, на 47,3 і 50,5% – кількість і маса сирих бульбочок на коренях рослин у фазі цвітіння, на 5,9 і 18,2% – маса 1 000 насінин і урожайність насіння. Отже, регулятори росту рослин Регоплант і Стимпо в зазначених дозах можна ефективно використовувати в технології вирощування рослин сочевиці харчової в Західному Лісостепу України для підвищення її продуктивності.

Посилання

Anjali Yadav, Arvind M. Kayastha. Lens culinaris β-galactosidase (Lsbgal): Insights into its purification, biochemical characterization and trisaccharides synthesis. Bioorganic Chemistry. 2020. № 95. Р. 103. DOI: 10.1016/j.bioorg.2019. 103543.

Mircea Oroian. The temperature hydration kinetics of Lens culinaris. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. 2017. № 16 (3). Р. 250–256. DOI: 10.1016/j.jssas.2015.08.004.

Isolation of antioxidant phytoconstituents from the seeds of Lens culinaris Medik. / Mohammad Jameel et al. Food Chemistry. 2015. № 175. Р. 358–365. DOI: 10.1016/j.foodchem. 2014.11.130.

Can lentil (Lens culinaris Medikus) reduce the risk of obesity / Niroshan Siva et al. Journal of functional foods. 2017. № 38. Р. 706–715. DOI: 10.1016/j.jff.2017.02.017.

Effect of herbicide stress on synchronization of carbon and nitrogen metabolism in lentil (Lens culinaris Medik.) / Shivani Satvir Kaur Grewal et al. Plant Physiology and Biochemistry. 2023. № 196. P. 402–414. https://doi.org/10.1016/j.cropro.2023.106438.

Comparative effects of caffeine and lead nitrate on the bio-physiological and yield associated traits of lentil (Lens culinaris Medik.) / Janib Yousuf et al. Heliyon. 2023. № 9 (6). P. 16351. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e16351.

Nutritional, chemical and antioxidant evaluation of Armuña lentil (Lens culinaris spp): Influence of season and soil / Ângela Liberal et al. Food Chemistry. 2023. № 411. Р. 13549. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.135491.

Kripi Vohraa, Vivek Kumar Gupta. Pharmacognostic evaluation of Lens culinaris Medikus seeds. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2012. № 2. Р. 1221–1226. DOI: 10.1016/S2221-1691(12)60389-X.

Лавренко С.О., Максимов М.В. Фотосинтетичний потенціал посівів сочевиці залежно від технологічних прийомів вирощування. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2016. № 89. С. 185–191.

Sarker A., Singh M. Improving breeding efficiency through application of appropriate experimental designs and analysis models: A case of lentil (Lens culinaris Medikus subsp. culinaris) yield trials. Field Crops Research. 2015. № 179. P. 26–34. DOI: 10.1016/j.fcr.2015.04.007.

Use of iso-osmotic solution to understand salt stress responses in lentil (Lens culinaris Medik.) / M.S. Hossain et al. South African Journal of Botany. 2017. № 113. Р. 346–354. DOI: 10.1016/j.sajb.2017.09.007.

The roles and potential of lentil prebiotic carbohydrates in human and plant health / Nathan Johnson et al. Plants, People, Planet. 2020. № 2. Р. 310–319. DOI: 10.1002/ppp3.10103.

Reprint of “Bioaccessibility, in vitro antioxidant and anti-inflammatory activities of phenolics in cooked green lentil (Lens culinaris)” / Bing Zhang et al. Journal of Functional Foods. 2017. № 38. Р. 698–705. DOI: 10.1016/j.jff.2017.03.040.

Chemopreventive effect of raw and cooked lentils (Lens culinaris L.) and soybeans (Glycine max) against azoxymethane-induced aberrant crypt foci / Mo’ez Al-Islam E. et al. Nutrition Research. 2009. № 29 (5) Р. 355–362. DOI: 10.1016/j.nutres.2009.05.005.

Mo’ez Al-Islam E. Faris, Mohammad G. Mohammad, Sameh Soliman Lentils (Lens culinaris L.) а candidate chemopreventive and antitumor functional food. Functional Foods in Cancer Prevention and Therapy. 2020. № 6. Р. 99–120. DOI: 10.1016/B978-0-

-816151-7.00006-5.

The clinical utility of Lens culinaris agglutinin-reactive thyroglobulin ratio in serum for distinguishing benign from malignant conditions of the thyroid / K. Shimizu et al. Clinica Chimica Acta. 2007. № 379 (1–2). Р. 101–104. DOI: 10.1016/j.cca.2006.12.017.

Сочевиця у світі та Україні: сучасний стан і перспективи / В. Січкар та ін. Journal of

Native and Alien Plant Studies. 2020. № 16. С. 178–193. DOI: 10.37555/2707-3114.16.2020.219830.

Максимов М.В. Удосконалення технології вирощування сочевиці за різних умов зволоження : дис. … канд. с.-г. наук : 06.01.02. Херсон, 2016. 206 с.

Сочевиця – джерело рослинного білка / В.Д. Орехівський та ін. Зернові продукти і комбікорми. 2017. Т. 17. № 4. С. 22‒29.

A feature collection of lentil (Lens culinaris Medik.) by nutritious value of seeds / N.A. Vus et al. Plant Breeding and Seed Production. 2020. № 117. Р. 25–36. DOI: 10.30835/2413-7510. 2020.206962.

Регулятори росту рослин. Рекомендації по застосуванню / Л.А. Анішин та ін. Київ : МНТЦ «Агробіотех», 2011. 54 с.

Методи біологічних та агрохімічних досліджень рослин і ґрунту / З.М. Грицаєнко та ін. Київ : ЗАТ «Нічлава», 2003. 320 с.

New plant growth regulators: basic research and technologies of application : monograph / Ed. S.P. Ponomarenko, H.O. Iutynska. Kyiv : Nichlava, 2010. 211 p.

Формування симбіотичного апарату сочевиці за дії біологічних препаратів / В.П. Карпенко та ін. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2018. № 2. С. 39–44. DOI: 10.31395/2310-0478-2018-21-39-43.

Вміст пігментів у листках сочевиці за дії біологічних препаратів / В.П. Карпенко та ін. Наукові горизонти. 2019. № 7. С. 41–47. DOI: 10.33249/2663-2144-2019-80-7-41-47.

Новікова Т.П. Фотосинтетична продуктивність рослин сочевиці за дії біологічних препаратів. Наукові горизонти. 2019. № 10 (83). С. 28–34. DOI: 10.33249/2663-2144-2019-83-10-28-34.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-02

Номер

Розділ

Статті