СТАН МОВНО-КУЛЬТУРНОГО РОЗВИТКУ СХІДНОЇ ГАЛИЧИНИ КІНЦЯ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТЬ У КОНЦЕПЦІЇ М. ЛОЗИНСЬКОГО

Автор(и)

  • Світлана ГІРНЯК

Ключові слова:

мовно-культурна ситуація, мова, освіта, література, наукове життя, Галичина, коронний край.

Анотація

У пропонованій статті схарактеризовано стан мовно-культурного розвитку Східної Галичини кінця ХІХ – початку ХХ ст., окреслено перспективи подальшого розвитку краю на основі аналізу праць Михайла Лозинського «Утворення українського коронного краю в Австрії» (1915 р.), «Галичина в життю України» (1916 р.), «Сорок літ діяльності “Просвіти”. В 40-літній Ювілей Товариства» (1908 р.), «Українство і москвофільство серед українсько-руського народу в Галичині» (репринтне видання, 1994 р.). Доведено, що кінець ХІХ – початок ХХ ст. – це період значних зміни у свідомості українського народу, перш за все його передової частини – інтелігенції, завдяки якій значно активізувалося політичне і культурне життя українців Наддніпрянщини та русинів Галичини, що і призвело до появи численних українських партій, видань, освітніх закладів, наукових товариств, організацій та об’єднань.

Посилання

Лозинський М. Сорок лїт дїяльности «Просвіти» (В 40-лїтнїй Ювілей Товариства) / М. Лозинський. – Коштом і заходом Товариства «Просьвіта». З друкарнї Наукового Товариства імени Шевченка під зарядом К. Беднарського. – Львів, 1908. – 82 с.

Лозинський М. Утвореннє українського коронного краю в Австрії / М. Лозинський. – Львів, 1915.– 78 с.

Лозинський М. Галичина в життю України / М. Лозинський. – Виданнє «Союзу Визволення України» з друк. Ад. Гольцгавзена в Віднї. – Відень, 1916. – 61 с.

Лозинський М. Українство і москвофільство серед українсько-руського народу в Галичині / М. Лозинський. – Українське Братство Шанувальників Т. Шевченка. Стрийський Осередок. Накладом д-ра Володимира Бачинського. З друкарні Івана Айхельберґера і Сп. – Львів, Ринок ч. 10. Дім «Просьвіти». – Репринтне видання. Відповідальний за випуск Я.Ф. Михайлюк. – МП «Опришки», м. Стрий, 1994. – 93 с.

Степанов Г.В. Язык. Литература. Поэтика / Г.В. Степанов. – М. : Наука, 1988. – 382 с.

Ткач Л.О. Українська літературна мова на Буковині в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. / Л.О. Ткач. – Частина 2: Джерела і соціокультурні чинники розвитку : монографія / Л. Ткач. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2007. – 704 с.

Чапленко В. Українська літературна мова (ХVІІ ст. – 1917 р.) / В. Чапленко. – Нью-Йорк, 1955. – 328 с.

Шерех Ю. Галичина в формуванні нової української літературної мови / Ю. Шерех. – Мюнхен : Український Вільний Університет, 1949. (Серія: Скрипти. – Т. 27). – 93 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-06