ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ У ПРОЦЕСІ ІГРОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: КОМУНІКАТИВНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2411-4758.2019.181386

Ключові слова:

взаємини старших дошкільників; ігрова діяльність; комунікативна діяльність; комунікативна особистість; комунікація; соціально-комунікативна компетенція старших дошкільників; спілкування дітей.

Анотація

Одним із важливих завдань сучасної дошкільної освіти є формування соціально-комунікативної компетенції в дошкільників. Діти в умовах демократичного суспільства повинні залучатися до соціально-культурних процесів та системи людських взаємин. Дошкільний вік є сензитивним періодом для початку формування багатьох умінь, зокрема й для формування соціально-комунікативної компетенції дитини. Варто зазначити, що дошкільна установа зобов’язана створювати умови для того, щоб у дитини до кінця дошкільного віку розвинулися ці уміння. Зміст Базового компонента дошкільної освіти в мовленнєвому розвитку дітей презентовано освітньою лінією «Мовлення дитини», у якій подано кінцеві результати формування комунікативної і мовленнєвої компетенцій дошкільників. Насамперед у документі увага звернена на комунікативні здібності дитини, які протрактовано як «комплексне застосування мовних і немовних засобів з метою комунікації, спілкування в конкретних соціально-побутових ситуаціях, уміння орієнтуватися в ситуації спілкування, ініціативність спілкування, стриманість у спілкуванні; культура мовленнєвої комунікації. Комунікативна компетенція передбачає сформованість усіх видів мовленнєвої компетенції». Комунікація є однією з важливих форм активності особистості, без якої неможливі її діяльність, пізнання, рефлексія тощо. Цей процес характеризується взаємодією між людьми. Загальновизнано, що продуктивність пізнавальної, мисленнєвої діяльності, загальна життєздатність людини значною мірою залежать від її здатності до спілкування, від рівня сформованості комунікативної компетенції. У заладі дошкільної освіти дитина постійно спілкується зі своїми ровесниками та дорослими. Таке спілкування для дошкільника життєво необхідне. Граючись і навчаючись, розважаючись і працюючи, обмінюючись думками і обговорюючи свої справи, сперечаючись і поступаючись, радіючи і співчуваючи, дошкільник водночас набуває навичок людських взаємин. І від того, в якій формі він встановлює контакти з дітьми та дорослими, залежить його комунікабельність, вміння взаємодіяти із соціумом. Формування соціально-комунікативної компетенції упродовж дитинства відбувається в різних видах діяльності. Проте на кожному етапі розвитку дошкільникові притаманна певна провідна діяльність. Ігрова діяльність у старшому дошкільному віці має найкращі можливості для соціально-комунікативного розвитку дитини. З огляду на все зазначене доходимо висновку, що для розвитку соціально-комунікативної компетенції старших дошкільників необхідно: а) визначити її поняття та структуру, а також зміст на певному віковому етапі; б) застосувати системний підхід, в) забезпечити взаємодію різних суб’єктів, напрямів і технологій для досягнення повноцінного результату. Перспективи подальших досліджень вбачаємо в більш глибокому дослідженні використання гри як ефективного засобу формування міжособистісних взаємин старших дошкільників.

Посилання

Бодалев, А. А. (1983). Личность и общение : Избранные труды. Москва : Педагогика, 271 с.

Буряк, В. Д. (2003). Журналістська творчість як система образної комунікації : навч. посіб. Дніпро : РВВДНУ, 60 с.

Дубініна, Д. М. (2005). Маўленчая кампетенция дзяцей дошкольнага зросту. Пралеска, Вып. 9, С. 37 – 38.

Инханян, Н. Б. (1995). Лингвистические основы формирования в языковом педагогическом вузе лингвосоциокультурной компетенции. Иностранные языки. Вып. 3 – 4, С. 69 – 74.

Каландаров, К. X. (1998). Управление общественным сознаняем. Роль коммуникативных процессов. Москва : Гуманнит. Центр «Монолит», 80 с.

Кондрашов, В. А., Чекалов, Д. А. & Копорулина, В. Н. (2008). Новейший философский словарь. 3-е изд. Ростов-на-Дону : Феникс (Словари), 668 с.

Кононко, О. Л. (Ред.) (2012). Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі», М-во освіти і науки України, Акад. пед. наук України. Київ : Світич, 430 с.

Конышева, А. В. (2006) Игровой метод в обучении иностранному язику. Санкт-Петербург : КАРО, Минск : Издательство «Четыре четверти», 192 с.

Пассов, Е. И. (1991). Коммуникативный метод воспитания. Москва : Просвещение, С. 141.

Сарапулова, Є. Г. & Панченко, Т. Д. (2008). Самопізнання та етика спілкування як засобом формування комунікативних вмінь у представників молодого покоління. Педагогіка толерантності. Вип. 3 (45), С. 57 – 65.

Свитич, Л. Г. (2003). Профессия : журналист : учебное пособие. Москва : Аспект Пресс, 255 с.

Чекунова, Е. А. (2004). Формирование ключевых компетенций у детей дошкольного возраста в условиях вариативности содержания дошкольного образования. Управление качеством вариативной системы дошкольного образования : актуальные проблемы и перспективы развития. Тезисы выступлений участников межрегиональной научно-практической конференции. Ростов-на-Дону. Режим доступу : http://www.pedlib.ru/Books/1/0482/1_0482-89. shtml, 144 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-07