МІФОЛОГІЗАЦІЯ ВЕРБАЛЬНИХ ВІЗІЙ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МЕРЕЖЕВІЙ ПОЕЗІЇ ПРО ВІЙНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2518-1602.2023.5

Ключові слова:

мережеві тексти, вербальні візії, міфологізм, свідомість, образна система, сучасна українська поезія

Анотація

У статті зроблено спробу проаналізувати мережеві тексти періоду відкритого протистояння Росії проти України через оприявлення в них міфологічної свідомості українців, аналізуючи вербальні візії, представлені у художніх текстах. Методологічну базу дослідження становили роботи Ю. Завадського, М. Рябченко, Т. Цепкало, Т. Пастуха, М. Яцимірської про особливості мережевої літератури, її візуалізацію та своєрідність сучасної української поезії. Для роботи виокремлено поетичні твори із соціальних мереж, опубліковані авторами як на власних сторінках, так і на сторінках різнохарактерних груп FB та інших інтернет-платформ. Як ілюстрації використано тексти Олени Герасимюк, Дмитра Лазуткіна, Сергія Рубана, Анни Хвост, Вероніки Ганай, Анни Ютченко, Світлани Перч, Марини Пономаренко, Віолетти Кравченко, Інни Гончар, Людмили Лещук, Василя Задорожного, Михайла Красюка, Олесі Жданюк, Шури Стріли. У дослідженні зосереджено увагу на особливостях представлення художніх творів у мережі, тобто поєднанні вербального та візуального. Особливістю поетичних текстів визначено їх емпатійну частину, яка повною мірою впливає на читача /глядача тільки у поєднанні слова та його візуального супроводу. Особливу увагу приділено аналізу міфологічної свідомості українців, яка проявляється у різних образах переважної кількості поетичних текстів, опублікованих на сторінках інтернет-платформ.

Посилання

Завадський, Ю. Р. (2006). Типологія й поетика мережевої літератури і сучасне західне літературознавство: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук. Тернопіль. 18 с.

Кошкіна, С. (2023). Література часів війни. URL: https://pen.org.ua/literatura-chasiv-vijni.

Маркова, В. (2015). Феномен мережевої літератури: книгознавчий аспект,1, 42–45.

Матвєєва, В. Є. (2019). Мережева література як невід’ємна складова сучасного літературного процесу (на прикладі творчості поеток І.Сажинської та О.Ольшанської). URL: http://ukrlit-2017.blogspot.com/2019/02/ blog-post_97.html.

Пастух, Т. (2023). Поезія в час війни (І). URL: https://zbruc.eu/node/112014

Пастух, Т. (2023). Поезія в час війни (ІІ). URL: https://zbruc.eu/node/112646

Пастух, Т. (2023). Поезія в час війни (ІІІ). URL:https://zbruc.eu/node/113426

Рябченко, М. (2019). Жанрова різноманітність воєнної прози в сучасній українській літературі. Najnowsza słowiańska literatura i kultura popularna. Figury swojskości i obcości współczesnego świata w literaturze i kulturze popularnej krajów słowiańskich, 277–289.

Цепкало, Т. О. (2020). Міфологізм української поезії ХХ століття як об’єкт літературного дискурсу. URL: http://www.baltijapublishing.lv/download/monograph/colmomo_fil/22.pdf

Яцимірська, М. (2015). Візуальні тексти в соціальних мережах (рефлексії, концепти, емоції),40, 361–369.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-07