ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК УРОЖАЙНОСТІ, КРОХМАЛИСТОСТІ ТА ВМІСТУ НІТРАТІВ У БУЛЬБАХ МІЖСОРТОВИХ ГІБРИДІВ КАРТОПЛІ
DOI:
https://doi.org/10.32782/2450-8640.2023.2.9Ключові слова:
картопля, міжсортові гібриди, схрещування, кореляційна залежність, вміст нітратів.Анотація
Анотація. Дослідження з вивчення взаємозв’язку врожайності, крохмалистості та вмісту нітратів у бульбах міжсортових гібридів картоплі проводили з гібридами, отриманими від поєднання таких сортів, як Полонина, Мавка, Слава Апта, Сож, Нароч, Гранола та два гібриди (361-80, 315-84), створені з участю сорту Карпатська. У результаті аналізу кореляційної залежності між урожаєм і вмістом крохмалю в бульбах нащадків різних комбінацій нами спостерігались коливання залежності від слабкої додатної (r ± Sr = 0,222 ± 0,150) до середньої від’ємної (−0,526 ± 0,110), з tr, рівним відповідно 0,18 і 4,78. У селекції на понижений вміст нітратів у бульбах картоплі потрібно звертати увагу на поєднання цього показника з іншими господарськи цінними ознаками. Зокрема, такими основними показниками є висока врожайність і підвищений вміст крохмалю в бульбах картоплі. У результаті аналізу встановлено, що кореляційна залежність між вмістом крохмалю та вмістом нітратів у бульбах гібридів картоплі коливається від середньої додатної (+0,581 ± 0,152) із tr = 3,40 (361-80 х Нароч) до середньої від’ємної (−0,460 ± 0,158) із tr = 2,21 (Полонина х Гранола). У реципрокних схрещуваннях кореляційна залежність між вмістом крохмалю та вмістом нітратів у бульбах нащадків неоднакова і коливається від середньої додатної (+0,581 ± 0,152) (361-80 х Нароч) до слабкої від’ємної (−0,181 ± 0,177) (Нароч х 361-80). Це свідчить про нерівноцінність прямих і зворотних схрещувань. Кореляційна залежність між урожайністю та вмістом нітратів у бульбах коливалася від слабкої додатної до середньої від’ємної. Отже, з наведених даних випливає, що чіткої кореляційної залежності між ознаками врожайності, вмісту крохмалю та нагромадженням нітратних сполук у бульбах не виявлено, а успадкування цих ознак нащадками відбувається незалежно, тобто проявлення цих ознак контролюється різними генами. Тому існує реальна можливість поєднати в одному генотипі високу врожайність, підвищений вміст крохмалю в бульбах із низьким нагромадженням нітратних сполук.
Посилання
Продуктивність селекційного матеріалу картоплі, створено за участі в генеалогічній сукупності сорту Карпатський / В. Влох та ін. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія «Агрономія». 2018. № 22 (1). С.101–106.
Селекція картоплі як напрям одержання екологічно безпечних продуктів харчування / В. Влох та ін. Promoting healthy lifestyle. Human health: realities and prospects : monographic series. Volume 1. Drohobych : Posvit, 2016. Р. 31–37.
Формування трансгресивних форм у вегетативних нащадків картоплі залежно від фону мінерального живлення / В. Влох та ін. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія «Агрономія». 2015. № 19. С 138–143.
Кореляційний зв’язок урожайності з елементами її структури у гібридів картоплі залежно від рівня мінерального живлення / І. Дудар та ін. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія «Агрономія». 2019. № 23. Т. 1. С. 53–57.
URL: https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.053.
Кореляційний зв’язок між вмістом крохмалю і урожайністю та масою однієї бульби у гібридів картоплі залежно від рівня мінерального живлення / І. Дудар та ін. Problems and achievements of modern science coll. of scientific papers “ΛΌГOΣ” with materials of the International scientific-practical conf., Cork, May 6, 2019. Cork : NGO “European Scientific Platform”, 2019. V. 5. Р. 74–77.
Литвин О., Шпек М. Нагромадження нітратів в бульбах міжсортових гібридів картоплі залежно від біологічних особливостей батьківських форм. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. 2013. Серія № 20
«Біологія». Вип. 5. С. 68–74.
Крохмалистість бульб гібридних нащадків та її взаємозв’язок із врожайністю залежно від батьківських компонентів / О. Литвин та ін. Вісник Сумського національного університету. Серія «Агрономія і біологія». 2002. Вип. 6. С. 42–45.
Шкода нітратів в продуктах – чим вони небезпечні для людини? / Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області. URL: https://consumer-cv.gov.ua/blog/2018/04/23/shkoda-nitrativ-v-produktah-chym-vony-nebezpechni-dlya-lyudyny/.
Kolbe H. Untersuchungen zuz Bedeutung des Nitrat-gеhaltes in Kartoffelknollen. Kartoffelbau. 1987. Bd. 38. № 3. P. 105–109.
Sіmek J. Nove formy uprav trznich а konzumnich brambor. Uroda. 1986. V. 34. № 10. P. 458–459.
Zadina J. Moznosti vybery krizencu brambor podle poctu a velikosti hliz. Genet. a slecht. 1972. S. 189–194.